Kry-logo
Ladda ned
Diarré hos barn

Diarré hos barn

Diarré innebär att barnet har lös, vattnig avföring och tömmer tarmen fler gånger än vanligt under dagen. Diarré är vanligt förekommande hos barn och drabbar alla någon gång i livet. Det är kroppens sätt att rena tarmen från bakterier, virus, infektionsförorsakade eller tarmretande faktorer. I de flesta fall är det inte lika farligt som det är besvärande. Symptomen går över på några dagar, men du ska vara noga med att följa barnets allmäntillstånd.

Symptom vid diarré hos barn

Förutom att avföringen är lös eller vattning finns det andra symptom som kan förekomma när barnet har diarré, till exempel:

Orsaker till diarré hos barn

Diarré förekommer när mat och vätska rör sig för fort genom tarmen. Detta gör att den vätska som vanligtvis skulle tas upp av tjocktarmen inte gör det och avföringen blir mer lättflytande. Det finns ett flertal orsaker till diarré hos barn, som till exempel:

 • Virus – diarré hos barn orsakas oftast av rotaviruset, som leder till magsjuka.
 • Bakterier – en vanlig orsak till diarré är campylobakter, E. coli och salmonella. Diarré orsakad av bakterier kan leda till matförgiftning och detta är vanligast i utvecklingsländer. Även parasiter kan orsaka diarré, men detta är mindre vanligt.
 • Mediciner – många läkemedel orsakar diarré och vanligast är antibiotika. Förutom att verka mot bakterieinfektioner kan läkemedlet även slå ut den goda bakteriefloran i tarmen vilken kan leda till diarré.
 • Intoleranser – t.ex. laktos, gluten och komjölksprotein kan irritera tarmen och orsaka bl.a. diarré.
 • Kost – för lite fett, för mycket fibrer, fruktos och artificiella sötningsmedel kan orsaka diarré hos barn.

Behandling vid diarré hos barn

Det viktigaste för barn med diarré är att ersätta den vätska de förlorar. Barn under ett år är särskilt känsliga för vätskebrist och även små mängder förlorad vätska kan vara allvarligt för dem. Ge barnet upprepade små mängder vätska från det att diarrén börjar tills dess att den slutar.

Ammar du kan du fortsätta med detta, men samma sak gäller här; små mängder i täta intervaller.

Om orsaken till diarrén eventuellt är kostrelaterad kan du höja fettinnehållet och sänka fiberinnehållet i maten under tiden barnet har problem. Om detta inte hjälper kan besvären bero på intolerans mot något ämne.

Ta kontakt med en läkare för att undersöka detta. Beror besvären på en bakteriell infektion kan läkaren förskriva antibiotika. Läkemedel mot diarré ska inte ges för små barn.

När du bör söka vård

Sök genast vård på närmaste vårdcentral eller sjukhus om barnet:

 • inte har kissat på över 10 timmar
 • har väldigt ont i magen
 • inte får i sig tillräckligt med vätska
 • har blod i avföringen
 • är ovanligt dåsigt eller är svårt att få kontakt med

Så kan Kry hjälpa till

Det går bra att söka vård hos Kry om ditt barn inte haft problem allt för länge.

Kry kan erbjuda ett videomöte med en läkare som kan hjälpa dig med rådgivning för ditt barns besvär. Kontakt med Kry angående diarré hos barn är lämpligt om:

 • barnets diarré inte förbättrats inom 48 timmar
 • barnet har feber över 39 grader
 • barnet inte har kissat på mer än 3 timmar
 • du söker råd om behandling av diarré

Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du och ditt barn bli hänvisade för vidare bedömning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Diarré
Illamående och kräkningar