Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Kliar i underlivet

Många upplever någon gång i livet att det kliar i underlivet. Det finns olika anledningar till vad klåda i underlivet kan bero på, men det finns behandling att få.

Symptom

Att det kliar i underlivet kan vara väldigt besvärande. Du kan också uppleva sveda, uppsvullnad, rodnad och irritation eller flytningar från underlivet.

Orsaker

Det finns två huvudorsaker till att det kliar i underlivet, irriterade slemhinnor eller en bakteriell obalans i underlivet. En obalans i bakteriefloran kan uppstå på grund av antibiotikabehandling, graviditet eller utdragen mens. Obalans i bakteriefloran ger antingen svampinfektion eller bakteriell vaginos som behandlas olika men har likartade symptom. Om slemhinnorna har irriterats kan det bero på rakning, samlag, tvättmedel, visst typ av tyg i underkläderna eller att man tvättar sig för ofta i underlivet. Mindre vanliga orsaker till klåda i underlivet är skabb, flatlöss eller vissa hudsjukdomar.

Behandling

Har man fått diagnosen svampinfektion kan man först prova receptfria läkemedel som går att köpa på apotek. Även laktobakterier som kan köpas receptfritt kan hjälpa. Om du har provat receptfria läkemedel och besvären kvarstår finns antibiotikabehandling specifikt för bakteriell vaginos. Både svampinfektion och bakteriell vaginos försvinner efter ungefär en veckas behandling. Vid andra orsaker till att det kliar i underlivet är det bra att bära mer lössittande underkläder, att inte använda tvål när man tvättar underlivet, använda rikligt med rakgel och glidmedel vid samlag.

När du bör söka vård

Kliar det i underlivet och du provat receptfria läkemedel utan resultat ska du söka vård. Samma sak om du har flytningar från underlivet som inte går över. Om du är under behandling för svampinfektion i underlivet men klådan kvarstår eller om du fått svampinfektion mer än två gånger på sex månader ska du också söka vård.

Så kan Kry hjälpa till

Om du fått diagnosen svampinfektion i underlivet sedan tidigare och känner igen besvären, kan våra läkare hjälpa dig med rådgivning och recept. Om det däremot är första gången du upplever besvär från underlivet rekommendarer vi att du kontaktar en fysisk vårdgivare för bedömning och behandling.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.