Kry-logo
Ladda ned

Kliar i ansiktet

Upplever du att det kliar i ansiktet? Om du har drabbats av klåda i ansiktet behöver den irriterade hudbarriären återställas. Besvären kan bero på allt från torr hud och eksem till någon form av hudsjukdom.

Symptom

Om huden i ansiktet kliar är det väldigt vanligt att huden även känns torr. Huden kan också bli rödflammig och fjälla. Det är också vanligt förekommande att det känns som att huden stramar när det kliar i ansiktet. Huden är extra ömtålig när den kliar och det kan också hända att du får besvär med eksem.

Om eksemet inte behandlas kan patienten få små blåsor och knottror, vilka kan spricka och vätska sig. Symptomen skiljer sig åt beroende på vilken typ av eksem som man har drabbats av.

Orsaker

Klådan i ansiktet kan ha många olika orsaker. Att huden blir torr beror oftast på att den har fått för lite fukt. Psykiska orsaker kan i vissa fall ligga bakom klådan. Stress, oro och nervositet kan till exempel orsaka hudirritation.

Även vissa typer av solskador kan skapa irritation i huden. Hudbesvär kan även orsakas av något som du är allergisk mot och i vissa fall kan det bero på att du drabbats av en hudsjukdom.

Behandling

Om det kliar i ansiktet och klådan inte försvinner genom behandling med mjukgörande salva kan receptbelagd kortisonkräm krävas. I vissa fall kan även allergimedicin, såsom antihistamin, användas som behandling för att stilla klådan. Vid all form av behandling är syftet att återställa hudbarriären och därigenom öka skyddet mot irritation och uttorkning.

Då bör du söka vård

Om det kliar i ansiktet är det det extra viktigt att ta hand om huden och ge den lite extra omvårdnad. Smörj in huden ordentligt med en mjukgörande salva om den är torr. Om klådan inte skulle gå över, trots att du försökt med egenvård under en vecka, bör du söka vård. Om du har röda kliande fläckar bör du också söka vård. Detta för att utesluta att orsaken till besvären är något annat än torr hud.

Så kan Kry hjälpa till

Om det kliar i ansiktet kan vi på Kry se till att du får rätt behandling. Våra läkare kan förutom rådgivning hjälpa dig med recept, receptförnyelse eller vid behov remiss till hudläkare.

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Eksem
Stress