Ladda ned Ladda ned

Kliar i örat

Allmänt

Att det kliar i örat kan vara mycket irriterande. Om du har klåda i örat som inte går över av sig själv kan det bero på hörselgångseksem som är mycket vanligt.

Symptom

Det vanligaste symptomet på hörselgångseksem är att det kliar i örat och att hörselgången blir fnasig. Det kan också hända att hörseln blir lite sämre och att hörselgången svullnar och det kan då rinna var från örat. Om du samtidigt får ont i örat och feber kan hörselgångseksemet spridits till innerörat. Om infektionen sprider sig till ytterörat kan det bli rött, svullet, ömt och varmt. Det är heller inte ovanligt att huden runt örat blir rött. Då kan det även göra ont när du gapar och tuggar.

Orsaker

En vanlig orsak till att det kliar i örat är hörselgångseksem, som är en inflammation i hörselgången. Det är då huden som har blivit irriterad och inflammerad. Lindrig hörselgångseksem är vanligt bland de som simmar mycket, men det kan också orsakas av överdriven användning av bomullspinnar för rengöring i hörselgången. Det är vanligare att drabbas på sommaren eller i klimat där det är varmt och fuktigt. Att eksemet övergår till inflammation beror på att smuts och hudceller har bildats till en grynig massa, som örat inte har kunnat rensa ut på naturlig väg på grund av eksemet.

Behandling

När det kliar i örat kan du själv lindra besvären genom att hålla örat torrt. Använd duschmössa när du badar och duschar. Du kan också använda fetvadd och öronproppar som finns att köpa receptfritt. Det bästa är också om du kan låta bli att klia eftersom det kan förvärra besvären. Det finns en receptfri spray att köpa som kan användas för både barn över fem år och vuxna. Vanligtvis går besvären över av sig själv. Upplever du klådan som besvärande och den återkommer ofta kan du rådfråga en läkare.

När du bör söka vård

När det bara kliar i örat och du inte har andra symptom går det oftast över av sig själv. Om hörselgången är svullen och irriterad och det inte går över på två dagar bör du söka vård. Om det dessutom rinner var ur örat, ytterörat är rött och hörseln försämras är det säkrast att rådfråga läkare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att göra en bedömning av örat och hörselgången behövs, i nuläget, en fysisk undersökning. Vi får därför hänvisa dig till en fysisk vårdgivare för att få hjälp vid besvär med klåda i örat.