Ladda ned Ladda ned

Knuta i ändan

Allmänt

En knuta i ändan kan uppstå både nere vid ändtarmsöppningen och längre upp mellan skinkorna. Hur den behandlas beror på vilken åkomma som är den bakomliggande orsaken till att knölen uppstod.

Symptom

Om knölen sitter precis vid ändtarmsöppningen upptäcks den vanligtvis i samband med toalettbesök, då man aningen känner den eller märker att det kommer blod på toalettpappret. Om knutan är en hemorrojd kan den även svida lite. Om man har en knuta i ändan som sitter längre upp kan det vara en pilonidalcysta. Denna böld sitter precis där skinkorna delar på sig och kan göra mycket ont och bli varigt. Ändtarmscancer kan, om den sitter långt ner i tarmen, skapa en knuta. Då kan man få svårt att bajsa och det kan blöda från ändtarmen.

Orsaker

Hemorrojder skapas när analkuddarna blir förstorade, för att blodkärlen som leder till kuddarna inte fungerar ordentligt. Har du en knuta i ändan kan du ha yttre hemorrojder. Varför detta sker är ännu inte helt känt. En pilonidalcysta uppstår när ett hårstrå har tryckts tillbaka in i hårsäcken, vilket leder till inflammation. När den inflammerade hårsäcken brister bildas en kanal till huden, en fistel. När bakterier kommer in genom denna fistelgång kan det bildas en infektion och en böld kan då uppstå. Ändtarmscancer uppstår om slemhinnan har fått en onormal celltillväxt.

Behandling

Hur din knuta i ändan bör behandlas beror på vad för slags knöl det är. Hemorrojder kan vanligtvis behandlas enbart med receptfria läkemedel och genom att man håller en kosthållning med mycket fiber. Hemorrojder kan även försvinna av sig själv, men då är det viktigt att man håller det torrt och rent runt området. Om du har en pilonidalcysta måste den dräneras, vilket sker under lokalbedövning. Kommer den tillbaka kan operation bli nödvändigt. Ändtarmscancer måste i princip alltid opereras och det är även vanligt att strålbehandling krävs.

När du bör söka vård

Om du upptäcker i ändan och är osäker på vad det är för något så bör du kontakta en läkare, speciellt om knölen blöder. Även om det kan vara hemorrojder, som är en vanlig och ofarlig åkomma, är det viktigt att kunna utesluta att det är något allvarligare. Om du har en knuta i ändan som gör mycket ont bör du också uppsöka vård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma en knuta i ändan krävs det en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.

Ladda ned appen redan idag