Knuta i ljumsken

Att få en knuta i ljumsken är relativt vanligt och något som kan drabba personer i alla åldrar. Ibland gör knölen ont när man rör vid den och beroende på hur smärtan känns går det att utreda varför den har uppstått.

Symptom

Vanligtvis upptäcker man en knuta i ljumsken genom att den ömmar eller att man helt enkelt får syn på den. De allra vanligaste åkommorna som skapar en sådan knöl är ljumskbråck och svullna lymfkörtlar. Om du har drabbats av ljumskbråck kan du ofta känna en stickande, molande värk eller en känsla av tyngd i området, speciellt om du utför rörelser som ökar trycket i buken. Om det är en svullen lymfkörtel ömmar knölen när du rör vid den. En svullen lymfkörtel behöver dock inte alltid ömma.

Orsaker

Bukväggen består av flera olika lager - en bukhinna, ett fettlager, muskellager och underhudsfett. Det är när bukväggen är försvagad som man drabbas av ljumskbråck. Bukhinnan och bukinnehållet, vanligtvis tarm och fett, pressas då ut genom försvagningen i bukväggen. Det gör att en bråcksäck uppstår, vilket är en säck med bukinnehåll. Denna typ av knuta i ljumsken är mer som en rundad utbuktning.

Svullna lymfkörtlar beror vanligtvis på virus- eller bakterieinfektioner i kroppen. De är en del av vårt immunförsvar och aktiveras när det finns en infektion närvarande.

Behandling

Hur behandlingen ser ut beror på vad det är för tillstånd som ligger bakom din knuta i ljumsken. Det enda sättet att bota ljumskbråck är genom operation, men du kan lindra symptomen med bland annat smärtstillande läkemedel. Ett inklämt bråck måste dock opereras akut. Om du har svullna lymfkörtlar kan du behöva behandlas med antibiotika. Detta är om tillståndet har orsakats av en bakterieinfektion. För att få rätt behandling är det viktigt att du kontaktar en läkare.

När du bör söka vård

Om du har en knuta i ljumsken som inte går över eller gör ont bör du söka vård. Ett ljumskbråck kan vara inklämt, vilket innebär att du kan känna en intensiv smärta i ljumsken. I värsta fall kan det leda till tarmvred, vilket gör att du kan kräkas och inte får ut gaser och avföring ur tarmen. Då måste du söka dig till en akutmottagning. Du kan också söka vård om du är osäker på vad som är orsaken till dina besvär.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.