Flatlöss

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Golnaz Hashemi

, legitimerad läkare

Vasiliki Vanky

, specialist i allmänmedicin

Medicinskt granskad

Flatlöss är millimeterstora parasiter som främst sprids via intim kroppskontakt. De uppehåller sig i hudområden med grövre hårväxt där de orsakar hudutslag och klåda. För att bli av med lössen krävs noggrann hygien och läkemedel som du köper receptfritt på apoteket.

Allmänt om flatlöss

Flatlöss är vanligast i könshår men kan även förekomma i skäggväxt och hår under armarna. Barn brukar få besvär i ögonfransar och ögonbryn. Lössen livnär sig på blod och sitter därför vid hårrötterna, nära huden. De ser ut som svartfärgade korn medan deras ägg liknar små, vita droppar.

Symptom vid flatlöss

Första gången du får flatlöss kan det dröja 4–6 veckor innan du får symptom. Om du blir smittad igen kan symptomen uppstå redan efter några dygn.

Flatlössen utsöndrar saliv – då reagerar kroppen med klåda. Du kan känna att det kliar i könshåret, armhålorna och skägget. Hos barn är det vanligt med klåda i ögonbrynen och vid ögonfransarna.

Ibland kan det uppstå komplikationer vid flatlöss i form av:

  • hudutslag – blåaktiga bett i till exempel underlivet där lössen har varit

  • såriga utslag och sekundära infektioner – efter kraftigt kliande

  • ögoninflammation – vid flatlöss i ögonfransarna, vanligast hos barn.

Andra tänkbara förklaringar

Tänk på att klåda och utslag inte alltid beror på flatlöss. Andra möjliga orsaker kan vara skabb, sexuellt överförbara sjukdomar såsom herpes i underlivet eller hårsäcksinflammation.

Vad beror flatlöss på?

Flatlöss smittar oftast vid nära kroppskontakt, till exempel när du delar säng med någon eller vid samlag. Det kan också smitta via kläder, handdukar och sängkläder – lössen kan överleva i upp till 2 dygn utanför kroppen.

Hur behandlas flatlöss?

Flatlöss som finns i könshår, under armarna och i skägg behandlas med ett receptfritt läkemedel från apoteket. Om du har råkat missa en flatlus eller ett ägg kan du behöva upprepa behandlingen. Läkemedel mot flatlöss ska inte användas i ögonfransar eller ögonbryn. Där får du istället plocka bort lössen med exempelvis en pincett.

Ibland kan huden fortsätta klia även efter att flatlössen har försvunnit. Vid kraftig klåda kan du behandla med receptfria krämer som innehåller exempelvis hydrokortison för att undvika sår och sekundära infektioner.

Innan du använder läkemedel mot flatlöss är det viktigt att du först har fått en diagnos av läkare eller att du själv har sett lössen. Om du är gravid ska du alltid rådgöra med en läkare innan du påbörjar behandling.

Vad kan jag själv göra?

Flatlöss kan spridas i familjer eller mellan personer som bor i samma hushåll. Därför behöver alla vara uppmärksamma på eventuella symptom. Förutom läkemedelsbehandling är det också viktigt att tvätta sängkläder, kläder och handdukar i minst 60 grader – då säkerställer du att lössen dör.

När bör jag söka vård?

Kontakta sjukvården för en bedömning om du är osäker på din diagnos. Sök vård om du inte blir bättre efter behandling.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med flatlöss. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Golnaz Hashemi, legitimerad läkare
Vasiliki Vanky, specialist i allmänmedicin

Relaterat:

SkabbKlådaÖgoninflammation