Ladda ned Ladda ned

Kvinnohälsa

På KRY arbetar vi för en jämlik vård tillgänglig för alla – oavsett vem du är eller var du bor. Därför satsar vi särskilt på att utveckla vården för kvinnor.

Historiskt sett har kvinnohälsa – det vill säga vård vid besvär och behandling av symptom som kan drabba dig som har en livmoder och/eller äggstockar och/eller vulva och/eller vagina – länge varit ett eftersatt område inom vården. Medicinsk forskning har som regel bedrivits av och för män, vilket lett till en brist på kunskap om kvinnors hälsa.

Kunskapsbrist, regionala skillnader i behandlingspraxis och dålig tillgänglighet har bidragit till att många kvinnor upplever det problematiskt att få relevant hjälp när de söker vård, och att de inte får gehör för sina besvär.

Detta vill vi på KRY ändra på. Därför har vi låtit specialutbilda ett fyrtiotal av våra läkare och psykologer inom just kvinnohälsa. Målet är att de kvinnor som söker vård hos oss alltid ska känna att de möts av kunnig vårdpersonal som tar sina patienter på allvar.

Som digital aktör har vi på KRY möjlighet att tillhandahålla samma högkvalitativa vård till våra patienter oberoende av var i Sverige de befinner sig. Det innebär att vi snabbt kan erbjuda relevant behandling efter det att diagnos ställts, samt i de fall då en fysisk undersökning bedöms som nödvändig kan remittera patienter vidare till specialistvård.

Tillstånd, sjukdomar och besvär inom kvinnohälsa är främst relaterade till livmodern och/eller äggstockarna. På senare tid har även vissa sjukdomar som drabbar kvinnor i större utsträckning än män också kommit att rymmas under begreppet kvinnohälsa. Exempel på sådana sjukdomar är benskörhet, depression, fibromyalgi, gallsten, migrän, reumatiska sjukdomar och sköldkörtelsjukdomar.

Via länkarna nedan kan du läsa om de symptom, tillstånd och sjukdomar inom kvinnohälsa som vi på KRY kan hjälpa till med. (Notera att vi kontinuerligt lägger till nya symptom i dessa listor.)

Läs mer om symptom, tillstånd och sjukdomar kopplade till fortplantning och könshormoner:

atrofisk vaginit
klimakteriet
PMS
preventivmedel och preventivmetoder
preventivmetoder utan hormoner
naturliga preventivmetoder
akuta preventivmetoder
skjuta upp mens
svår mensvärk.

Läs mer om symptom, tillstånd och sjukdomar som främst drabbar kvinnor:

depression
fibromyalgi
gallsten
hypotyreos
migrän
ångest och oro
stress
svamp i underlivet.

Beroende på vad det rör sig om för diagnos, kan olika typer av insatser eller behandlingar komma att vara aktuella.

Våra läkare kan förskriva läkemedel för behandling efter individuell bedömning, och även remittera dig till vidare vård om det anses nödvändigt. Våra psykologer erbjuder stöd och råd om hur du kan arbeta för att må bättre med hjälp av kognitiv beteendeterapi, KBT, eller annan psykologisk behandling.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
14 mars 2019
Granskare:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin