Ladda ned Ladda ned

Långvarig bihåleinflammation

När du har haft bihåleinflammation längre tid än tre månader kallas den för långvarig – kronisk – sinuit. Det kan vara svårt att helt bli av med inflammationen, men det går att lindra symptomen. Vanliga symptom är snuva, täppt näsa och värk i kinder och/eller panna.

När du blir förkyld får du olika symptom från näsa och bihålor. Förkylningen kan leda till bihåleinflammation. Symptom på kronisk sinuit är desamma som vid bihåleinflammation, men de pågår längre tid:

  • dålig lukt i näsan
  • smärta i bihålorna
  • sämre luktsinne
  • tjock snuva
  • täppt näsa.

Kronisk sinuit kan antingen bero på en bihåleinflammation som aldrig går över eller utvecklas långsamt. Personer som har allergi, astma eller polyper får lättare kronisk sinuit. Det gäller även de som har olika tandproblem eller röker.

Det är svårt att bli helt frisk från kronisk sinuit, men du kan lindra symptomen. Många mår bättre av att skölja näsan varje dag med koksaltlösning. Både nässkölj och nässprej med kortison minskar nästäppa. Rökning förvärrar symptomen och du mår bättre om du slutar.

Vid svåra besvär kan kirurgiska ingrepp vara aktuella – men inte alltid. Fråga gärna din läkare om olika behandlingsalternativ.

Sök vård om du har haft problem med täppt näsa, snuva och smärta från bihålorna en längre tid.

KRY kan inte hjälpa till vid kronisk sinuit. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
28 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin