Ladda ned Ladda ned

Nässelfeber

Nässelfeber kan också kallas nässelutslag. Bakom de utslag som tillståndet ger upphov till finns flera olika orsaker, bland annat allergier och reaktion på infektion. På KRY kan du få hjälp vid nässelfeber.

Om du får klåda på kroppen som sedan övergår i ljusa, lätt upphöjda utslag kan det vara ett tecken på nässelfeber. Utslagen brukar även ha ett ljusare parti i mitten. Ofta kommer klådan på huden innan själva utslaget uppstår. Formen och storleken på den här typen av utslag kan variera ganska kraftigt, ibland är de små och dyker bara upp på några få ställen på kroppen. Man kan också få stora utslag som sitter i större grupper. Typiskt för nässelutslag är att de inte lämnar något märke på huden när de försvinner.

Det finns flera olika orsaker till nässelfeber men utslagen uppkommer i regel när histamin eller andra irriterande ämnen kommer ut i kroppen. Det som sker då är att huden öppnar sig och för blodvätska upp till huden, vilket i sin tur bildar kliande utslag. Detta kan hända vid till exempel allergi, infektion eller olika läkemedel. Ibland kan det dock vara svårt att hitta någon egentlig orsak till utslagen. I ovanliga fall kan man även drabbas av nässelutslag när huden utsätts för tryck, kyla, solljus eller ansträngning.

Om man får tillfälliga utslag i form av nässelfeber kan man behandla dem med receptfria antihistaminer. Det kan även vara skönt att ta en sval dusch och badda utslagen med kylbalsam. Viss mat kan irritera utslagen ytterligare, försök därför att undvika att äta jordgubbar, fisk och skaldjur under den tid du har utslagen.

Nässelfeber i sig är inget farligt och utslagen försvinner ofta av sig själv. Den som får återkommande besvär eller utslag som inte försvinner inom en vecka bör dock uppsöka läkarvård. Du bör också söka akutvård om utslagen breder ut sig snabbt, om du får intensiv klåda eller om du har allergi mot något födoämne. Ytterligare tecken på att man råkat ut för en möjlig allergisk reaktion och behöver akutvård är svullna läppar och tunga, hosta och svårigheter att andas samt klåda som först börjar i hårbotten och sprids till ansiktet.

Om du har drabbats av nässelfeber kan du vid icke-akuta besvär få rådgivning direkt av våra läkare genom videosamtal. Vi kan också vid behov skriva ut recept eller ge remiss till annan vårdgivare.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
8 april 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin