Kry-logo
Ladda ned

Ögoninflammation (konjuktivit)

Röda ögon eller ögon som kliar kan vara tecken på ögoninflammation. Varbildning kan även göra att det känns svårt att öppna ögonen när du har sovit. Inflammationen går ofta över av sig själv inom en till två veckor. I sällsynta fall, om besvären är långvariga och har orsakats av bakterier, kan du behöva antibiotika.

Symptom på ögoninflammation

Vid ögoninflammation, som kallas konjunktivit på läkarspråk, blir ögonen ofta röda och känns svullna. Du kan få ögoninflammation i ett öga eller i båda ögonen.

Vanliga symptom:

  • röda ögon
  • sveda eller klåda
  • var som gör att ögonen klibbar igen
  • mycket tårvätska.

Orsaker till ögoninflammation

När du har ögoninflammation har du fått en inflammation i ögats bindhinna. Besvären beror nästan alltid på virus, men ibland även på bakterier eller allergi. Ofta får du ögoninflammation i samband med en förkylning. Det är också vanligt att bli smittad av någon annan eftersom inflammationen lätt sprids via händerna.

Behandling

Om din ögoninflammation är orsakad av virus brukar den gå över av sig själv inom fem till tio dagar. En inflammation som orsakas av virus behandlas inte. Även bakteriella ögoninflammationer försvinner ofta av sig själva inom en till två veckor, men det kan finnas anledning att behandla med antibiotika.

Vad du själv kan göra

Om du eller ditt barn har problem med att ögonen klibbar ihop kan du tvätta ögonlock och ögonfransar med en bomullstuss och ljummet vatten – helst flera gånger om dagen. På apotek finns även receptfria läkemedel som både lindrar och gör att inflammationen går över fortare, till exempel rengöringsservetter, ögondroppar och ögonsalvor. Där finns även receptfria läkemedel för att förebygga och lindra allergiska besvär.

Undvik att bära kontaktlinser tills ögoninflammationen har gått över.

Så här kan du minska risken att föra smittan vidare:

  • tvätta händerna ofta
  • peta inte i ögonen
  • använd pappershanddukar på toaletten och i köket istället för handduk.

Eftersom inflammationen är smittsam bör ditt barn stanna hemma tills ögat eller ögonen inte varar längre – inflammationen sprids ofta via händerna och det är lätt att barn kliar sig i ögat och sedan för smittan vidare.

Då bör du söka vård

Om du har en ögoninflammation som inte går över inom en till två veckor bör du vända dig till sjukvården. Det gäller även vid långvariga, ensidiga besvär.

Har dina ögonbesvär uppstått efter en skada eller ett slag mot ögat bör du uppsöka en akutmottagning. Vid smärta, ljuskänslighet, synbortfall eller annan synpåverkan ska du också söka vård akut.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid ögoninflammation. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Innehållet ovan har granskats av:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Vagel
Feber