Ladda ned Ladda ned

Ögonlockseksem

Huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig. När huden blir irriterad av till exempel pollen eller smink, kan den reagera med eksem. Det finns mycket du kan göra för att lindra och förebygga ögonlockseksem. På KRY kan du få hjälp vid ögonlockseksem.

Klåda, röd och torr hud som fjällar är vanliga symptom på eksem. Huden under ögat mot näsan kan också påverkas av ögonlockseksem och bli svullen, rynkig och glansig. Intensivt kliande kan leda till att huden blir tjockare.

Det finns flera olika orsaker till att huden runt ögonen kliar och blir irriterad. Atopiskt eksem kan vara en orsak. Det är ett eksem som ger röd torr och fjällande hud och som ofta dyker upp redan i småbarnsåldern. Många växer ifrån eksemet, men inte alla, och det kan – speciellt i kombination med kontakteksem – ge kraftig klåda.

Ögonlockseksem kan också bero på en allergisk reaktion mot till exempel kosmetika, hårvårdsprodukter, olika livsmedel eller pollen.

Det är lättare sagt än gjort men försök att inte klia. Det kan komma in bakterier som kan orsaka en infektion. Vet du vilket ämne som gör att eksemet kommer tillbaka eller blir värre bör du undvika det. Använd milda och oparfymerade hudvårdsprodukter för att inte irritera huden.

Eksem som är aktivt – det är rött och kliar – kan behandlas med
mjukgörande salva för området runt ögonen (fråga på apotek vilken som passar dig bäst) och receptfri kortisonsalva. Tänk på att inte använda salvan längre än 2 veckor. När eksemet lugnar ner sig bör du trappa ner kortisonsalvan och fortsätta smörja med mjukgörande salva för att minska risken att eksemet kommer tillbaka.

Vid långvariga och svåra besvär finns receptbelagda läkemedel som i så fall ges efter individuell bedömning av läkare.

Sök vård om du har kraftig klåda, långvariga besvär där egenvård inte hjälper eller om klådan och svullnaden ökar.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov
Senast uppdaterad:
11 apr 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin