Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Kliar i ögonen

Upplever du att det kliar i ögonen kan orsaken vara en allergisk reaktion. Här kan du läsa mer om symptom, orsak och behandling.

Symptom

Vanliga symptom på en allergisk reaktion är röda, kliande ögon. Du kan även drabbas av små knottror på insidan av ögonlocket. Dessutom kan symptomen bli värre om du har torra ögon. Föroreningar i luften kan också förvärra symptomen. Vid en allergisk reaktion är det vanligt att ögonlocken svullnar upp. Om du istället har drabbats av en infektion kan ögonen kännas kladdiga och du kan uppleva en känsla av att ögonen har klistrats igen. Om dina ögon skaver, svider eller om det kliar i ögonen kan det även betyda att ögat är torrt och behöver återfuktas.

Orsaker

Att det kliar i ögonen kan ha flera orsaker. Det kan till exempel bero på att du är allergisk mot något, men även att du råkat ut för en inflammation eller en infektion. Yttre faktorer, som cigarettrök och smink, kan även orsaka besvär i ögonen. En vanlig orsak till att du kan få torra ögon är en dålig arbetsmiljö. Om du sitter länge framför datorn kan slemhinnorna bli torra. Besvär kan även uppstå om du jobbar med dålig belysning eller om luften är torr, varm eller dammig.

Behandling

Det första du bör göra om det kliar i ögonen att skölja det med vatten. Om du fått skräp i ögonen hjälper en sköljning oftast omgående. Torra ögon kan även behandlas med receptfria tårersättningsmedel. Ett annat alternativ är ögongel som har fördelen att den stannar lite längre i ögat än vad ögondroppar gör. Om dina ögonbesvär orsakats av en allergisk reaktion rekommenderas allergimedicin. Om du har besvär med ögonen bör du tänka på att undvika rökiga miljöer samt lokaler med torr luft.

När du bör söka vård

Om du har ihållande besvär med att det kliar i ögonen bör du söka vård. Har du fått skräp i ögonen bör du först prova att skölja bort det, om det inte fungerar bör du söka läkarvård direkt. Har du drabbats av röda och kladdiga ögon bör du söka vård om symptomen inte upphör efter 5 dagar. Självbehandling fungerar oftast för torra ögon, men om du inte är frisk efter 2-3 veckor rekommenderas kontakt med läkare.

Så kan Kry hjälpa till

På Kry kan du få rådgivning, recept eller remiss till en ögonläkare. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.