Ladda ned Ladda ned

Ont i armen

Allmänt

Har du ont i armen? Armen tillhör den kroppsdel du använder mest i ditt dagliga liv. Du som har ett tungt fysiskt arbete kan drabbas av en värkande arm. Även du som mest sitter vid ett skrivbord kan skada muskulaturen i armen. Läs nedan för att ta reda på mer om vanliga besvär i armen och om hur de behandlas.

Symptom

Ont i armen är vanligt förekommande både i armens övre och nedre delar. Vanliga tecken på att något inte står rätt till är en upplevd ömhetskänsla. Andra symptom är stelhet och en domnad som både kan vara koncentrerad och spridd över hela armen. En strålande och irriterande smärta produceras ibland i armen även vid små rörelser. I vissa fall behöver du inte röra på armen för att smärtan ska uppstå. Även att röra på delar av ryggen kan få det att klämma till i din arm.

Orsaker

Om du har ont i armen och smärtan kännetecknas av domnad och ömhet tyder det ofta på musarm. Även yttringar som domnad och stelhet kan vara tecken på denna åkomma som främst förekommer vid kontorsarbete. Musarm orsakas av att du utsätter din arm för många små upprepade rörelser. Du kan exempelvis drabbas av att sitta framför datorn under många timmar om dagen. Särskilt känsliga rörelser av en datormus ökar risken för skadan. När smärtan istället strålar och skapar irritation i din arm beror det ofta på att vävnader i axelleden har klämts - något som kallas för impingement. Ibland kan detta kännas av utan att man ens rör armen vilket innebär att skadan egentligen sitter i kotpelaren.

Behandling

Besvär av ont i armen som musarm går ofta över med tiden av sig själv. Dock kan enkla åtgärder vidtas för att göra din arbetsmiljö mer ergonomisk och därmed slippa återkommande besvär. Fysioterapi är också en vanlig behandlingsmetod för inklämningsskador i axeln. Skador i kotpelaren kan även de behandlas med hjälp av en fysioterapeut. Ibland kan det dock krävas att både sjukgymnastik och läkemedel med smärtstillande effekt används. Bland det viktigaste du kan göra för att lindra mindre allvarliga besvär är att inte anstränga de överbelastade musklerna.

När du bör söka vård

Om du ständigt eller ofta får ont i armen innebär det sannolikt att något inte står rätt till. Undvik att överanstränga den skadade delen av armen och att ägna dig åt förebyggande åtgärder innan du söker vård. Om besvären fortfarande består är det viktigt att du börjar med att fastställa problematiken bakom din smärta. Det är viktigt att du söker vård när du upplever långvariga och återkommande besvär.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i armen. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.