Kry-logo
Ladda ned
Ont i armhålan

Ont i armhålan

Allmänt

Om du har ont i armhålan så behöver du inte oroa dig. Detta är en vanlig åkomma som sällan har någon mer allvarlig underliggande sjukdom. Läs vidare för att få reda på vanliga symptom och rekommendationer.

Symptom

Det finns många olika symptom som kan uppstå vid ont i armhålan. Denna åkomma är väldigt vanlig i samband med en infektion i kroppen som är orsakad av bakterier eller virus. Du märker oftast inte av smärtan i armhålan eller armhålorna i början av din sjukdom, symptomen kan komma först efter några dagar. Majoriteten som upplever värk och smärta i armhålan beskriver det som ömmande vid beröring samt smärta som kommer och går periodiskt i det specifika området.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till ont i armhålan eller armhålorna är en infektion i kroppen. I armhålorna och på andra ställen i kroppen som hals och ljumskar finns lymfkörtlar som är en viktig del av kroppens försvar mot infektioner. Dessa ökar i storlek och kan göra ont om en infektion finns i närheten.

Behandling

Har du ont i armhålan är det viktigt att fastställa orsaken till dina besvär. Har du ont på grund av svullna lyfmkörtlar orsakat av en virus- eller bakterieinfektion i kroppen behöver du en annan behandling än om du har en inflammation. Vid svullna körtlar orsakat av infektion så kan du känna av symptom upp till en månad efter att du blivit frisk. Det är viktigt att du vilar och tar igen dig efter en infektion. Tänk också på att körtlarna kan bli mer irriterade om man trycker och känner på dem.

När du bör söka vård

Om du känner av en eller flera förstorade körtlar här som inte försvinner av sig själva måste du bli undersökt för att kunna fastställa orsaken bakom dina besvär.

Vad vi på Kry kan hjälpa dig med

Ont i armhålan är en relativt vanlig åkomma men som bör undersökas om du upplever stor smärta och obehag. Hos oss kan du boka in ett videomöte med läkare för att få rekommendationer och råd för att lindra dina symptpom. Dock måste du bli undersökt fysiskt för att korrekt diagnos ska kunna ställas.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.