Kry-logo
Ladda ned
Ont i axlarna

Ont i axlarna

Ont i axlarna är ett mycket vanligt tillstånd som drabbar flera av oss någon gång under livet. Det är sällan en allvarlig sjukdom som ligger bakom, ofta kan du själv bidra till att minska smärtan.

Symptom

Symptomen från ont i axlarna kan variera beroende på varför det gör ont. Många gånger handlar smärtan om stelhet efter att du suttit i samma position för länge. Kanske sitter du och och arbetar vid en dator flera timmar varje dag? Smärta och ömma muskler uppkommer efter upprepning av samma rörelser under en lång tid. Värken kan även bero på stress och kommer efter att du har spänt kroppen. Det kan även bero på en inflammation i ett senfäste i nacken. I ovanliga fall rör sig din värk om en underliggande allvarlig sjukdom.

Orsaker

En av de allra vanligaste orsakerna till ont i axlarna är vårt stillasittande liv med monotont arbete. Lägger du därtill på en statisk belastning som när du har armarna framför dig riskerar det värk och problem med senfästen. Denna position känner säkert många igen, då det beskriver hur du tillbringar en vanlig arbetsdag. Ofta är det svårt att fastställa varför du har ont, det finns inte en specifik orsak utan här spelar flera faktorer in. Hittar inte sjukvården någon direkt orsak kan det kännas frustrerande, men det tyder samtidigt på att ingen farlig sjukdom ligger till grund för din problematik.

Behandling

Ett enkelt och effektivt tips vid ont i axlarna är att ta små mikropauser för att ställa dig upp och sträcka ut kroppen. Försök även att variera dig arbetsställning, kanske är det möjligt att stå ibland. Försök att göra flera arbetsuppgifter där du använder hela kroppen, inte bara en kroppsdel. En första bedömning görs av en allmänläkare för att kunna fastställa orsak och få rätt behandling. Beror din smärta på felaktig arbetsställning kan du få en remiss till en fysioterapeut på företagshälsovården, där ni tillsammans provar ut lämpliga rörelser och träning för att minska smärtan. Beror smärtan på besvär från axelleden kan en operation bli nödvändig om stabiliteten i leden är dålig. En operation kan även bli aktuell vid artros eller reumatiska besvär.

Då bör du söka vård

Ont i axlarna är som sagt oftast besvärligt men utan någon allvarlig bakomliggande sjukdom. Om du känner en plötslig smärta som är ihållande och inte går över ska du direkt söka upp läkare eftersom det kan vara allvarligt. Samma sak gäller om du har feber, värk och är yr samtidigt som det är svårt att böja nacken framåt. I värsta fall kan det vara hjärnhinneinflammation och då är det viktigt att du får vård. Har du tidigare varit diagnostiserad med cancer, är över 50 år och inte tidigare varit sjuk eller upplever att du fått sämre känsel är det inte ett akut tillstånd, men du ska ändå besöka läkare snarast.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.