Kry-logo
Ladda ned

Ont i bäckenet

Bäckenbenet är den nedersta delen av bäckenet och det är mer vanligt hos kvinnor än män att få ont i det området. Bäckenet och området däromkring är väldigt komplext sammansatt och smärtan kan därför härröra från flera ställen.

Symptom

Det är särskilt kvinnor som brukar uppleva besvär med smärta i området kring bäckenet. Vid bäckensmärta under pågående graviditet, även kallat foglossning, kan smärtan breda ut sig över ryggen, ljumskarna, höfterna och baksidan av låret. Vid andra orsaker till smärtan än graviditet är vanliga symptom stelhet, molande eller huggande smärta eller en känsla av att området "låser sig". Det kan vara svårt att vrida på kroppen och göra ont vid lyft. Du kan även uppleva kramper och muskelryckningar i området, exempelvis vid mensvärk. Att ha ont vid mens är ett symptom som kan leda till kronisk bäckensmärta och som bör tas på allvar.

Orsaker

Att ha ont i bäckenet kan ha flera orsaker. Omgivande organ i det området är hos kvinnor livmoder och äggstockar, men även tarm och urinblåsa, och många gånger kommer smärtan från någon av dessa. Smärtan kan även komma från själva bäckenbenet, muskler eller nerver i närheten och det är viktigt att hitta orsaken för att du ska få rätt hjälp. Vid graviditet är det vanligt att känna obehag eller smärta i bäckenbotten eftersom kroppen blir rörligare då den förbereder sig inför förlossningen. Detta brukar försvinna i samband med att barnet fötts.

Behandling

Behandlingen utgår alltid från orsaken till din smärta. Om du har ont i området kring bäckenet bör du undvika stor fysisk belastning. Är du gravid och har smärtor eller upplever obehag från bäckenet bör du kontakta din sköterska på MVC eller ta kontakt med en fysioterapeut eller sjukgymnast. I vissa fall kan ett foglossingsbälte användas fram till förlossningen, som kan hjälpa till att lindra smärtan.

När du bör söka vård

Har du ont i bäckenet vid graviditet är det oftast ofarligt om än besvärande, börja med att kontakta din sköterska på MVC för råd. Har du återkommande besvär eller upplever en akut smärta bör du kontakta sjukvården för att fastställa orsaken till dina besvär.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

Relaterat:

Smärta vid ägglossning