Kry-logo
Ladda ned
Ont i hälen

Ont i hälen

Att ha ont i hälen är ett vanligt besvär som många får och behöver inte tyda på något allvarligt. Läs vidare för att få reda på symptom, vanliga orsaker och när du bör söka vård.

Symptom

Att få ont i hälen är vanligt förekommande om hälen har överbelastats under en längre tid. Oftast kan du vara aktiv en hel dag utan att känna av några uttalade symptom. Det är när du slappnar av som smärtan, besvären och värken ger sig till känna. Majoriteten av de som har besvär med hälen beskriver en smärta som är centrerad till ett specifikt område.

Orsaker

Den vanligaste anledningen till smärta i hälen är överbelastning under daglig aktivitet under en längre tid. För att förhindra och förebygga att besvär uppstår kan du se över de skor som du använder dagligen. Det är viktigt att du använder ett par skor med bra dämpning och avlastning. Detta särskilt om du har ett arbete som innebär mycket fysisk aktivitet och daglig belastning av hälen. Smärtan i hälen kan, förutom överbelastning, bero på bland annat hälsporre eller slemsäcksinflammation.

Behandling

Om du har ont i hälen är det viktigt att ta reda på orsaken bakom dina besvär. Har du ett arbete som kräver många timmar av fysisk aktivitet och belasting av hälarna? Många av de som upplever smärta och värk behöver stötdämpande inlägg i skorna för att skona området kring hälen. Att se över dina skor och använda inlägg är två förebyggande åtgärder som kan hjälpa dig att förbättra dina besvär.

Då bör du söka vård

Om du provat förebyggande åtgärder men fortfarande har regelbunden eller periodisk smärta i häl eller hälarna, så bör du uppsöka vård för att fastställa uppkomsten av dina besvär. Din värk och smärta kan bero på många olika saker, såsom stressfrakturer eller bristning av en sena. Vid återkommande besvär och kraftig smärta är det viktigt att du uppsöker vård. Bland annat kan du få hjälp av sjukgymnast som skapar ett individuellt träningsprogram som är anpassat till dig och dina besvär.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.