Ladda ned Ladda ned

Ont i ögonen

Allmänt

Ont i ögonen är något som är vanligt och kan drabba alla. De bakomliggande orsakerna är flera och ofta är det helt ofarligt. Läs vidare för råd och för att veta när det är dags att söka vård.

Symptom

Olika orsaker till ont i ögonen ger olika typer av symptom. Ögonen kan upplevas som torra och det kan göra ont för att skräp har kommit in i ögat. Det är en känslig del av kroppen, även små saker kan upplevas obehagliga. En vagel kan vara både besvärande, skava rejält och dessutom vara. Vid en infektion eller inflammation kan ögonen bli röda och klia, liknande symptom uppkommer vid allergi. Symptomen vid glaskroppsavlossning är plötsliga blixtrar i ögonvrån eller rörliga punkter som flyger omkring i synfältet. Detta är vanligt, men det är sällan farligt. Mer ovanligt är grön starr och ögat gör då rejält ont. Trycket bakom ögat ökar och vitan blir kraftigt röd. Pupillen blir större än normalt och synen försämras.

Orsaker

På grund av känsligheten räcker det med en nysning eller en hostattack för att ett kärl i ögonen ska brista som gör att ögat blir rött. Det är helt ofarligt och går över av sig själv på några dagar. En inflammation inträffar ofta i samband med en förkylning som håller på att bryta ut eller är pågående. Ögat kan även bli inflammerat om du använder linser och haft i dessa för länge eller om något skräp kommit in i ögat och skaver. Glaskroppsavlossning beror på att elasticiteten i glaskroppen minskar med ålder och när förändringar uppstår kan den lossna från näthinnan, men detta gör inte ont i ögonen.

Behandling

Röda ögon som ofta uppträder vid förkylning eller efter kräkning går över av sig själv och ingen behandling är nödvändig. Har du en besvärande vagel i ögat går även den över av sig själv, men om den varar mycket kan du använda en tops och försiktigt tvätta bort varet med vatten eller koksaltlösning. Apoteken har även särskilda ögontvättar som går bra att använda. Om kontaktlinser är orsak till att det skaver och gör ont i ögonen ska dessa tas ut och din läkare eller optiker kan ge råd för fortsatt användning. Om en plötslig synförändring eller smärta uppkommer ska denna undersökas av en läkare så fort som möjligt för att behandling ska sättas in och förhindra en försämrad syn.

När du bör söka vård

Många saker går att göra hemma vid ont i ögonen, som att tvätta och hålla ögonen rena. Eller vänta ut till symptomen försvinner. Du ska alltid söka vård direkt om din syn plötsligt förändras, om en stark smärta uppstår, om ögat blir rött samtidigt som det uppkommer blåsor i ansiktet eller om det inte på egen hand går att skölja bort smuts som besvärar ögat. Du kan även söka vård om ögat varar och det inte går över på tre-fyra dagar och när din egenvård inte har gett tillräckliga resultat under en veckas tid.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du får hjälp med rådgivning i samband med ont i ögonen. Beroende på vad symptomen bedöms bero på, kan vi även skriva ut recept. I de fall läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.