Ladda ned Ladda ned

Ont i trampdynan

Allmänt

Går du omkring med ont i trampdynan utan att veta vad det beror på eller vad du ska göra åt saken? Läs mer om symptom, orsak och behandling här på KRY.

Symptom

Att ha ont i trampdynan är ett vanligt problem. För många människor återkommer det ofta. Smärtan kan variera från att vara lite obehaglig till att värka så pass mycket att man undviker att gå och stå. Ibland har man ont i en särskild punkt och ibland sträcker sig den ovälkomna känslan över hela trampdynan på ett diffust sätt. Foten kan sticka, pulsera och domna bort. Några upplever stelhet i samband med smärtan, något som gör det svårt att röra på sig och använda sina fötter som vanligt.

Orsaker

Den allra vanligste orsaken till att du har ont i trampdynan är att du förmodligen går runt i för dåliga skor. Det är populärt att använda platta tygskor med snörning och tunn rågummisula. Tyvärr är det inte bra för trampdynan. Skon fungerar som en stötdämpare mellan dig och marken, därför måste materialet vara bra och ergonomiskt. Det kan även göra ont i trampdynan om man exempelvis har utvecklat en allergi mot textilier i strumporna, tvättmedlet du använder eller materialet i skorna. Tajt snörning kan också kännas obehagligt efter en lång dag på språng.

Behandling

Det första du ska göra om du har ont i trampdynan är att se över dina skor. Se till att använda riktigt utformade skor åtminstone några dagar i veckan så kommer du troligtvis märka skillnad snabbt. Det kan även hjälpa att investera i tryckavlastande strumpor. Om du har ont i huden och misstänker allergi bör du ta ett allergitest för att kunna utreda orsaken och vidta nödvändiga åtgärder. Det kan också kännas skönt att vila fötterna i högläge för att minska eventuell svullnad.

När du bör söka vård

Sök vård om du har så ont i trampdynan att du inte kan fortsätta med dina vanliga göromål, trots att du har bytt skor och vilat. Det kan ta ett litet tag att bli bra igen, men om du vilar kontinuerligt utan att värken avtar kan problemet vara allvarligare. Om du märker att dina problem med foten ändrar karaktär bör du hålla extra uppsikt och meddela vården. När man får ett problem med kroppen ska det avhjälpas så fort som möjligt så att det inte blir värre.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i trampdynan. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.