Kry-logo
Ladda ned
Ont i tummen

Ont i tummen

Att då och då ha ont i tummen är inget ovanligt. Det drabbar alla människor vid något tillfälle och beror sällan på något allvarligt. Läs mer för information och lindring.

Symptom

Om man har ont i tummen kan upplevelsen av smärtan variera. Det finns många nervanknytningar i händerna och speciellt i tummen, som ibland brukar benämnas som halva handen. Vid tummens fäste finns en stor muskel som kan värka. Antingen känns det pulserande eller huggande, i värsta fall både och. Vissa upplever en stelhet i tumleden som gör att det är svårare att till exempel greppa handtag och lyfta dricksglas. Det kan dra obehagligt i senan ovanpå tummen. Man kan även uppleva ett pirr eller svag domning.

Orsaker

Det finns en mängd olika orsaker till varför du har ont i tummen. Den vanligaste anledningen är att du förmodligen har ägnat dig åt en ovan monoton rörelse som har satt sig som träningsvärk i din tumme. Musklerna i händerna är små men starka och påverkas av vårt dagliga liv. Om du upplever att dina senor krånglar kan du ha fått karpaltunnelsyndrom. Risken för detta ökar om man är gravid eller ägnar sig åt upprepade handrörelser. Karpaltunnel innebär att en nerv har kommit i kläm som orsakar värk och stickningar.

Behandling

Om du inte brukar ha ont i tummen behöver du förmodligen inte göra något särskilt åt det. Se bara till att vila och inte utsätta tummen för några prövningar. Det kan kännas skönt att stretcha tummen, vilket man gör genom att ta tag i den med andra handen och försiktigt töja i motsatt greppriktning. Om man har karpaltunnelsyndrom är ordinationen vila även här. Undvik monotona rörelser och bär inte tungt. För att få extra stöd kan du sätta på ett handledsskydd som stärker handen i utsatta positioner såväl som i vila.

När du bör söka vård

Om du har ont i tummen till den grad att du inte kan utföra dina vanliga vardagliga aktiviteter behöver du söka vård. Om din värk däremot blir bättre av vila ska du med stor sannolikhet bara fortsätta med det, de flesta fall av den här typen går över av sig själv. Om du misstänker karpaltunnelsyndrom bör du kontakta vården omgående för att få hjälp med handledsstöd och eventuellt bli sjukskriven. En läkare kan även skriva ut recept på smärtstillande som kan underlätta och förbättra din situation.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.