Ladda ned Ladda ned

Ont i underlivet

Allmänt

Om du har ont i underlivet är det viktigt att du uppsöker vård för att hitta den bakomliggande orsaken till smärtan. Några vanliga orsaker till smärta i underlivet kan vara svampinfektion, urinvägsinfektion eller en könssjukdom. Här kan du läsa mer om symptom, behandling och när KRY kan hjälpa till.

Symptom

Det finns många symptom kopplade till smärta i underlivet och det är viktigt att du följer upp dem om du har besvär. Något av det vanligaste symptom man kan ha är att det svider i underlivet. Det kan röra sig om en sveda som alltid finns där eller som kommer när du kissar eller har samlag. Det är heller inte ovanligt att du kan känna en kliande irritation i underlivet eller att underlivet blir väldigt rött. I vissa fall kan underlivet även svälla upp vilket både syns och gör ont.

Orsaker

Har du haft oskyddat sex med någon som bär på en könssjukdom och blivit smittad, kan detta vara orsaken till dina besvär. Det kan även vara så att du har fått urinvägsinfektion vilket gör det svårt att kissa på grund av smärta. Svampinfektion kan också ge besvär som sveda eller klåda i underlivet.

Behandling

Innan du påbörjar en behandling för att du har ont i underlivet bör du ta reda på orsaken. I förbyggande syfte skall du tänka på att ha samlag med kondom, då detta skyddar mot samtliga könssjukdomar. Det är även bra att kissa efter sex, genom att göra det minskar du risken för att få urinvägsinfektion. Skulle du ha en könssjukdom eller urinvägsinfektion kommer denna att behandlas med någon form av antibiotika. Får du svamp i underlivet finns det receptfria salvor att smörja in underlivet med.

När du bör söka vård

Det är viktigt att du söker vård om du har besvär med smärta från underlivet. Dels för att du själv skall bli frisk igen, men även för att dina besvär kan komma att smitta andra om du till exempel har oskyddat samlag.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan vi hjälpa dig med rådgivning för dina besvär vid smärtor i underlivet. Om det rör sig om en urinvägsinfektion har vi oftast möjlighet att behandla med antibiotika. Om det inte går att härleda varifrån smärtorna kommer krävs det en fysisk undersökning. Våra läkare kommer då hänvisa dig till en mottagning där den typen av undersökning kan utföras.