Ladda ned Ladda ned

Ont i urinröret

Allmänt

Har du ont i urinröret? Oroa dig inte, det behöver inte nödvändigtvis tyda på en allvarlig sjukdom. Läs mer om vanliga symtom och vad du kan göra om du upplever denna problematik.

Symtom

Om du ont i urinröret är den vanligaste anledning att du har en urinvägsinfektion, även kallat UVI. Du får en urinvägsinfektion när bakterier tränger in i urinröret och rör sig vidare mot din urinblåsa. Om infektionen stannar i urinblåsan och urinröret kallas infektionen för blåskatarr. Du kan känna ett behov av att kissa oftare eller uppleva smärta när du urinerar. Du kan också komma att känna dig frusen utan märkbar anledning och få blod i urinen. Smärta i nedre delen av magen är också vanligt när du har ont i urinröret.

Orsaker

Ont i urinröret kan bero på en mängd olika anledningar men den absolut vanligaste är urinvägsinfektion. Ovanligare anledningar för besvär i urinröret är cancer. Om det är cancer kan rökning vara en av bovarna i dramat. Det finns tydliga kopplingar mellan cancer i urinvägarna och rökning. Ibland kan du också uppleva smärtor i urinröret efter penetrerande samlag eller annan sexuell aktivitet. Detta är vanligare hos kvinnor då kvinnans slida, klitoris och urinrörsmynning sitter nära varandra. Kvinnans urinrör är också väsentlig kortare, vilket gör det enklare för bakterier att ta sig in.

Behandling

Om du har ont i urinröret och misstänker att du har en lättare urinvägsinfektion kan du avvakta och se om det går över av sig självt. Om infektionen har spridit sig kan man behöva behandla med olika typer av antibiotika. Det är skillnad på den antibiotika som män och kvinnor får då mäns prostatakörteln även kan vara infekterad. Om du är gravid är det viktigt att du behandlar din infektion, annars riskerar infektionen att sprida sig till njurarna. Om den spridit sig till njurarna bör man alltid behandla med antibiotika.

När du bör söka vård

Ont i urinröret kan bero på både lätta infektioner eller svåra och ovanliga typer av sjukdomar som cancer. Om du behandlat med antibiotika och besvären fortfarande är kvar bör du uppsöka vård för att få en diagnos. Är du gravid och upplever besvär i urinröret är det viktigt att du kontaktar vården och får en lämplig behandling, på så vis motverkar du att infektionen sprider sig vidare i resten av kroppen. Om du misstänker att infektionen redan spridit sig bör du uppsöka vård direkt, det gäller alla kön.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Att ha ont i urinröret är besvärligt och påverkar din livskvalité. Tag kontakt med oss på KRY och få hjälp med råd, recept och vid behov remiss till annan vårdgivare. Om våra läkare anser att det krävs en fysisk undersökning för bedömning hänvisas du till en fysisk vårdgivare utan att KRY tar betalt för besöket. Observera att KRY i nuläget ej kan behandla urinvägsinfektion hos män, då det kräver en fysisk undersökning.

Ladda ned appen redan idag