Kry-logo
Ladda ned

Ont när man går

Att ha ont när man går är inte särskilt trevligt. Kroppen är komplex och upphovet till smärtan kan finnas någon annanstans än i en fot eller ett ben. Ryggproblem kan vara en orsak till smärta när man går.

Symptom

Det finns många anledningar till varför man får ont när man går och symptomen beror helt på vilken åkomma det är som orsakar smärtan. Några vanliga symptom är stelhet och minskad rörlighet, smärta i ländryggen som strålar ner i ena eller båda benen, krampartad smärta i vadmusklerna, smärta i hålfoten och ont på insidan eller framsidan av smalbenet. Symptomen kan uppstå vid olika tillfällen på dygnet, variera beroende på om man belastar kroppen eller inte och hur man gör det. En del symptom kommer också i skov med bättre och sämre perioder.

Orsaker

Det finns en mängd olika orsaker till varför man får ont när man går. Anledningarna är ofta individuella och faktorer som spelar in kan till exempel vara nuvarande eller tidigare arbetsmiljö, felaktig belastning av kroppen, fysiologiska problem och träningsvanor. Få människor är helt symmetriska i lederna, muskulaturen och skelettet varför även mindre låsningar kan ge upphov till mer eller mindre intensiv smärta. Reumatiska ledsjukdomar som till exempel artros kan vara ärftligt så om man vet att det finns i släkten är det bra att ta upp det vid kontakt med läkare.

Behandling

Eftersom det finns så många olika orsaker till varför man får ont när man går finns det heller ingen generell behandling. Därför är det alltid viktigt att uppsöka en läkare som kan ställa diagnos, sätta in rätt sorts behandling och om det behövs skriva en remiss till en specialist. Motion är alltid bra även om man har ont eftersom kroppen utsöndrar det smärtstillande hormonet endorfin när man rör på sig. Har man svårt för att gå kan man till exempel cykla, simma eller styrketräna överkroppen istället.

När du bör söka vård

Smärta kan påverka humöret och man kan också bli trött av att ha ständig smärta. Om man har ont när man går men inte riktigt vet varför eller kan avgöra varifrån smärtan kommer, är det bra att uppsöka vård. Det är först när en läkare har hittat orsaken till varför man får ont när man går som det är möjligt att sätta in rätt behandling.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.