Ladda ned Ladda ned

Ont under foten

Allmänt

Fötterna är en del på kroppen som utsätts för mycket och har du ont under foten kan det påverka dig negativt. Du behöver dock inte oroa dig då värken sällan beror på någon allvarligare underliggande orsak.

Symptom

Har du ont under foten kan symptomen te sig lite olika beroende på var under foten problemet ligger. Ett av det vanligaste symptomen är att att du känner en strålande smärta i hälen. Du kan känna detta antingen under hela hälen eller under visa delar av hälen. Beroende på orsaken bakom kan det ibland vara en ihållande smärta hela dagen. Eller att smärtan är som starkast på morgonen och sedan planas ut under dagen. Det kan även göra ont under främre trampdynan under foten och då främst när du går på den.

Orsaker

Beroende på symptomen kan det finnas flera orsaker till varför du har ont under foten. En vanlig orsak till att du känner smärta under foten kan vara på grund av överbelastning. Om du till exempel har burit tunga saker, tränat mycket eller tagit långa promenader kan det påverka foten. Det är även vanligt att du har skor med en sula som inte passar din fot, vilket oftast leder till en överbelastning. Har du en kraftig smärta på morgonen under foten kan det bero på känningar från din hälsporre.

Behandling

Det är viktigt att du tar reda på orsaken bakom ditt ont under foten innan du påbörjar en behandling. Det är väldigt vanligt att behandlingen sker genom att du skaffar inlägg till dina skor. Det kan antingen vara färdiga inlägg eller gjutna efter din fot. Det är viktigt att ge foten det stöd den behöver. I förebyggande syfte bör du tänka på att alltid promenera i bra skor och låta fötterna vila om det gör ont.

När du bör söka vård

Har du haft långvariga problem med ont under foten eller upplever en smärta som hindrar dina vardagssysslor är det viktigt att söka vård. Beroende på vilken orsak som ligger bakom smärtan och var under foten det gör ont finns det olika vägar att gå. I butiker där man gjuter inlägg till skorna kan du få hjälp med personligt utformade inlägg som passar dig och därmed underlätta för foten.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont under foten. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.