Kry-logo
Ladda ned

Sängvätning

Sängvätning, även enures, är en vanlig åkomma hos barn. Faktum är att det är mer vanligt förekommande än vad man kan tro. Majoriteten av barn kissar i sängen ibland och det är inte ovanligt att det händer kontinuerligt.

Symptom

Enures, som det vanligtvis kallas, förekommer nästan lika ofta som astma hos barn i skolåldern och är ett av de vanligaste kroniska hälsoproblemen i den åldern. Man brukar räkna med att cirka fem till tio procent av alla barn i sjuårsåldern ofta råkar ut för sängvätning. Hos de allra flesta försvinner detta beteende med åren men hos en del, cirka en halv procent, fortsätter besvären upp i vuxen ålder. Var inte rädd att vända dig till vården för att få hjälp om du eller ditt barn ofta sängväter.

Orsaker

En vanlig orsak till sängvätning nattetid i tidig ålder är att den del av nervsystemet som styr över barnets urin inte är färdigutvecklad. En annan orsak är att barnet inte skapar tillräckligt mycket vasopressin, ett hormon som gör att njurarna minskar produktionen av urin på natten. Vissa barn har också svårare att vakna av de signaler som kroppen skickar ut när urinblåsan är fylld. Andra har en överaktiv urinblåsa, vilket innebär att blåsan är känsligare för att bli full och vill dra ihop sig och utsöndra urin väldigt ofta.

Behandling

Det finns hjälp att få när det kommer till sängvätning men det vanligaste är att barnet får behandling mot detta först vid sex års ålder. Undantag sker dock, om det skulle vara så att barnet mår dåligt på grund av sängvätningen och själv vill få behandling. Det finns många hjälpmedel mot detta besvär och det som oftast används är bland annat sängvätningslarm och läkemedel som aktivt minskar urinproduktionen på natten. Dessa provas var för sig men går att kombinera med varandra. Vanligtvis börjar man med larmet först, eftersom denna behandling är mest effektiv.

När du bör söka vård

Sängvätning förekommer vanligen hos alla barn upp till sexårsåldern. Efter det börjar åkomman kallas för enures och tas på allvar av vårdinrättningar i hela landet. Om du känner dig orolig för att ditt barn kissar i sängen, eller om barnet i fråga ber dig om hjälp finns det alltid möjlighet att kontakta vården för att få tips och råd. Även skolsköterskor och skolläkare kan hjälpa till med olika behandlingsprogram om ditt barn har besvär med sängvätning och uttryckligen ber om hjälp eller tycker att det är pinsamt.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid sängvätning. En psykolog, sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli rekommenderad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. Vid sängvätning och andra relaterade besvär kan vi erbjuda kontinuerlig uppföljning och återbesök till psykolog och läkare.

Om du bokar ett digitalt vårdmöte som gäller ditt barn behöver barnet närvara under vårdmötet.