Kry-logo
Smärta i magen

Smärta i magen

Allmänt

Många av kroppens viktiga organ finns i magen och orsaken till smärta i magen kan variera beroende på vilka symptom du har. Denna smärta bör som regel alltid åtföljas av en undersökning för att få rätt diagnos fastställd.

Symptom

Smärta i magen kan yttra sig på många olika sätt. Magsjuka har ofta symptom som illamående, diarré eller kräkningar och går oftast över efter ett par dagar. Smärtor på höger sida av magen åtföljt av feber och illamående kan vara ett tecken på att det är en blindtarmsinflammation på gång. Gör det ont direkt under revbenen kan gallstensinflammation vara en orsak till smärtan. Vid intolerans mot vissa matprodukter får man ofta en svullen mage med gaser och diarré och det bör göras en undersökning för att se vad som orsakar magsmärtorna.

Orsaker

Smärta i magen kan ha en mängd olika orsaker. Det kan vara att man är överkänslig mot en viss sorts föda vilket kan visa sig i en orolig mage och att magen är uppblåst. Magsjuka inträffar oftast i samband med att man ätit dålig mat men går relativt snabbt över. Akut smärta och plötsligt illamående åtföljt av smärtor från mitten av magen som sprider sig ner mot höger sida kan vara blindtarmsinflammation. Om man inte skött magen på ett par dagar kan starka smärtor och magknip uppstå till följd av förstoppning. Magsår kan ge smärta högt uppe i magen.

Behandling

Akut smärta i magen utan uppenbar orsak ska alltid undersökas så snart som möjligt för att rätt diagnos ska kunna fastställas. Beror magvärken på intolerans mot matprodukter kan man själv göra mycket genom att utesluta den produkt man inte tål. Det kan dock vara bra att kontakta läkare för rådgivning först. En del orsaker kan lindras eller tas bort helt med hjälp av receptfria läkemedel medan andra kräver en mer grundlig undersökning och utredning. Ibland kan det vara flera faktorer som påverkar att du har smärtor i magen.

När du bör söka vård

Vid kraftiga smärtor bör läkare kontaktas snarast. Långvariga smärtor som inte går över eller återkommer med jämna mellanrum bör också undersökas och utredas för att rätt diagnos ska kunna ställas.

Så kan Kry hjälpa till

Smärta i magen är ett vanligt sypmtom, kan i vissa fall bero på något allvarligt. På Kry kan du boka videomöte med en av våra läkare och diskutera dina besvär. Däremot måste en läkare alltid klämma och känna på magen för att rätt diagnos ska kunna ställas. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.