Kry-logo
Ladda ned
Svårt att slappna av

Svårt att slappna av

Om man har svårt att slappna av kan det påverka allmäntillståndet negativt. Man kan få svårt med sömnen, drabbas av muskelspänningar och en ihållande trötthet, trots att man sovit ut. Här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga om du har svårt att slappna av.

Symptom

När man har svårt att slappna av brukar man även ha andra fysiska eller psykiska symptom. Man kan känna sig stressad, ha ångestkänslor, tryck över bröstet, uppleva nedstämdhet och ha svårt att sova. Symptomen kan upplevas olika starka för olika personer och kan verka försvårande av dagliga sysslor och påverka ens ork för sociala sammanhang negativt. Man kan också känna sig rastlös i kroppen och andas mer ytligt istället för att ta djupa, lugnande andetag. Andra kan få ont i magen, eller känna sig yra och svaga i kroppen.

Orsaker

Alla upplever stress i någon form i livet och det är individuellt hur man påverkas av stress. Även ångest kan göra att man får svårt att slappna av. Båda dessa orsaker kan utlösas av oro över ens privatliv, ekonomiska situation, när man har förlorat någon nära eller vid någon annan krissituation i ens liv. Får man inte chans för återhämtning kan det skapa en ond cirkel där det blir allt svårare att slappna av. Därför bör man söka vård tidigt innan det går för lång tid.

Behandling

För att komma åt problemet med att inte kunna slappna av inför en natts sömn kan man i vissa fall kortsiktigt få hjälp med medicin som ger en djup sömn. Men långsiktigt handlar det om att ändra en livsstil för att tillåta stunder för återhämtning och vila. Avslappningsövningar och djup andning kan hjälpa för att slappna av. Fysisk aktivitet kan också hjälpa till att varva ner kroppen.

När du bör söka vård

Om du har svårt att slappna av kan det leda till stress och en fysisk och psykisk utmattning eftersom en god sömn är viktigt för psykisk hälsa. Om du känner att det börjar påverka vardagslivet bör du söka vård. Du bör också söka vård om du till exempel har haft svårt att slappna av och sova i mer än två veckor.

Så kan Kry hjälpa till

Våra läkare kan hjälpa dig med rådgivning genom videosamtal, direkt i mobilen. Om det bedöms att behov finns kan du också få recept eller remiss till vidare vård. Det finns även möjlighet till behandling via våra psykologer på KRY. Observera att vi inte skriver ut några narkotikaklassade läkemedel.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.