ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Så behandlar du en stukad fot – fysioterapeutens råd

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Louise Levin, Fysioterapeut
Att stuka foten är en av de vanligaste skadorna under vinterhalvåret, och kan vara väldigt smärtsamt. Louise Levin, fysioterapeut på Kry, tipsar om de bästa sätten att behandla en stukad fot.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Att stuka foten är vanligt, speciellt under snabba väderomslag under vinterhalvåret. Du kan stuka foten om du trampar snett, halkar eller faller och foten vrids utöver den normala rörelsen. Det innebär att ledbanden runt fotleden skadas, vilket kan vara väldigt smärtsamt.

– De flesta skador i fotleden är lindriga, men kan orsaka rörelse- och belastningssmärta, berättar Louise. Det kan bli som att foten "viker sig” inåt. Fotledens utsida sträcks och de mjuka vävnaderna runt fotknölen blir skadade.

Symptomen beror på hur allvarlig stukningen är, men de första symptomen brukar vara:

  • Smärta.
  • Svullen i/runt fotleden.
  • Blåmärken.
  • Begränsad rörelse av fotleden.
  • Svårighet att lägga vikt på foten, eller smärta när du gör det. Foten kan också kännas vinglig eller instabil när du försöker stå på den.

Vad gör jag om jag har en stukning?

Det akuta omhändertagandet är viktigt. Genom att följa vår “första hjälpen” kan du förhindra ytterligare skador och spara flera veckors smärta och rehabilitering.

Första hjälpen vid en stukad fotled:

  • Placera foten i högt läge.
  • Linda foten och fotleden med en elastisk binda för att stabilisera den.
  • Sök vård om smärtan och svullnaden är svår eller inte går över.

– Det är bra att linda foten för att minska svullnaden, säger Louise. Direkt efter skadan bör du linda den hårt och sedan lossa efter 15 minuter. Lossa bindan tidigare om du känner domningar. Ha den skadade fotleden lindad så länge det är svullet och gör ont.

När svullnaden och smärtan minskat är träning avgörande. En läkare eller fysioterapeut kan rekommendera övningar som kan hjälpa dig att bygga upp stabilisering och balans igen.

Hur lång är läkningstiden vid en stukad fot?

Det finns olika grader av stukning. En lindrig stukning innebär att du har översträckt ledbanden runt fotleden, medan en allvarlig stukning kan innebära att ledbanden har gått sönder. De flesta stukningar är lindriga, men skadan och återhämtningstiden beror på hur allvarliga skadorna på ledbanden är.

Grad 1 av stukning - ett eller flera ledband i fotleden är översträckta men inte trasiga. Du kommer troligen att se normal rörlighet i foten efter några dagar, och den här typen av stukning läker vanligtvis inom två veckor.

Grad 2 av stukning - ledbandet är delvis trasigt och läkaren kan känna instabiliteten när han eller hon rör vristen. Det kan ta 6-8 veckor innan svullnaden går ner och skadan läker ordentligt.

Grad 3 av stukning - ledbandet är helt sönderrivet. Det kan ta 3-6 månader eller längre innan du återfår full styrka och rörelse i foten.

Stukad fot eller bruten fot - vad är skillnaden?

Ibland kan det kanske vara svårt att veta om du har stukat fotleden eller brutit fotleden. En fraktur inträffar när minst ett av benen i fotleden går sönder.

– Med hjälp av att identifiera ljudet, formen, känslan och smärtan av din skada så kan du få en tydligare bild av vilken skada du har, berättar Louise.

Så kan du identifiera vilken skada du har:

Ljud - en stukning kan vara tyst eller i allvarliga fall orsaka ett poppande ljud. Vid en fraktur hör du troligen en tydlig knäckning.

Form - svullnad kan förekomma vid båda skadorna, men om din fotled inte ser ut som vanligt eller är vriden åt ett annat läge betyder det att den sannolikt är bruten.

Känsla - vid en stukning känner du vanligtvis smärta. Om du känner domningar eller stickningar är det troligare att din fotled är bruten.

Placering av smärta - om smärtan sitter i den mjuka delen av fotleden är det troligare att det är en stukning. Om fotleden gör ont direkt ovanför fotleden, i nedre benet, har du troligen en fraktur.

Är du fortfarande osäker? Sök vård. En läkare eller fysioterapeut kan undersöka din fotled ordentligt och fastställa vilken skada du har så att du kan få bästa möjliga behandling och rehabilitering.

När ska jag söka vård?

– Du behöver inte alltid vård eller medicinsk hjälp för en stukad fotled, förklarar Louise. Det kan ofta räcka med att följa första hjälpen för en stukad fotled hemma. Men om din stukning är allvarlig och smärtan inte gått över efter 3-4 dagar, så ska du söka vård så snart som möjligt.

Sök vård för din fotled om:

  • du har en allvarlig skada på huden
  • foten är för smärtsam för att stå på
  • svullnaden eller smärtan inte minskar efter några dagar
  • du tror att benet kan vara brutet
  • du får en återkommande stukad fot
  • fotleden känns instabil när du går på den.

Så kan Kry hjälpa dig vid stukad fot

Vi erbjuder fysioterapeutisk bedömning, rådgivning och behandling för både barn och vuxna. Antingen digitalt via videomöte i vår app, eller fysiskt på någon av våra vårdcentraler. Vi kan hjälpa dig med rehabilitering, träning och anpassad fysisk aktivitet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.