ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Kan vem som helst vaccinera sig mot influensan?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
illustration-influensa-vaccin-händer-vinter
Efter två år av pandemi är vi inte bara tillbaka till umgänge och kramar, utan också till influensa och andra smittsamma virus. Men vem kan egentligen vaccinera sig mot influensan? Är det bara äldre och riktigt sjuka? Och hur farlig är influensan?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Annette Alaeus, infektionsspecialist på Kry, berättar mer om influensavaccinet och reder ut fördomarna om det.

Vem kan vaccinera sig mot influensan, och varför?

Vaccinationskampanjen har redan börjat för personer över 65 år och personer i riskgrupp – men från och med den 5 december kan alla som har fyllt 16 år vaccinera sig mot influensan.

– Fördelarna med att vaccinera dig är att symptomen blir mildare om du skulle bli smittad, eller att du kanske inte ens insjuknar. Vaccinerar du dig kan du dessutom minska risken att smitta någon annan.

Kanske har du någon i din umgängeskrets som är gravid, en anhörig med immunbristsjukdom eller en familjemedlem som genomgår en immundämpande behandling? Eller så kanske du helt enkelt inte vill riskera långvarig sjukfrånvaro eller inställda planer under julhelgen?

– Jag rekommenderar att ta vaccinet, både för dig själv och omgivningen.

Men, är influensa ens farligt?

Influensa är en vanlig och mycket smittsam virusinfektion som återkommer varje vinter. För de flesta personer är influensa inte farligt, även om symtomen kan vara obehagliga. Influensa går ofta över av sig själv, men för riskgrupper kan den leda till allvarlig lunginflammation och dessutom vara livshotande.

– Vad många inte känner till är att influensa faktiskt är en farlig virusinfektion för samhällets riskgrupper. Faktum är att dödligheten i Sverige under covid-19-pandemin inte var mycket högre än under en vanlig influensasäsong. Åtgärderna för att minska smittspridningen under pandemin bidrog dock till minskad smittspridning generellt, och därmed också en kraftig minskning av influensa.

Stämmer det att influensan är värre i år?

Under pikarna av covid-19 år 2020/2021 och 2021/2022 har vi haft väldigt lite influensa i samhället. Pandemin är inte över än, men restriktionerna är släppta och vi umgås allt mer, vilket bidrar till att influensa och andra virus och bakterier är tillbaka bland oss.

– Pandemins restriktioner har orsakat att vi inte har samma generella immunitet bland befolkningen som tidigare år. När vi återkommande blir utsatta för olika infektioner så producerar immunsystemet antikroppar som gör oss mer rustade för att bekämpa viruset eller bakterierna om vi stöter på dem igen. I år har vi dock inte ett lika upprustat immunförsvar, då vi har varit skyddade från infektioner i två års tid. Därför befaras det att årets influensa kan bli värre, jämfört med tidigare år. Jag säger inte att det blir så, det är ingen som kan säga det säkert, men vi ser tydliga risker för att det kan bli så.

Måste jag vaccinera mig mot influensan varje år?

När det gäller säsongsinfluensan är vaccinet avsett att fungera en säsong. Anledningen är att influensaviruset ofta muterar, vilket innebär att immunförsvaret måste känna igen och producera antikroppar mot en ny mutation varje influensasäsong. Varje år inkommer rekommendationer från WHO om vilka komponenter – det vill säga vilka varianter av influensaviruset – som ska ingå i vaccinet.

– Oftast har vi skydd mot fyra olika varianter av influensavirus i ett vaccin, men de behöver uppdateras varje säsong. Därför behöver du vaccinera dig mot influensan varje år, med ett vaccin specificerat på just årets influensa.

Behöver jag vaccinera mig mot influensan trots att jag har vaccinerat mig mot covid-19?

Covid-19 och influensan är helt olika virus, och inget vaccin kan ersätta det andra. Detta gäller även om du nyss har varit sjuk i covid-19 – det innebär inte att du är immun mot att bli sjuk i influensan.

– Om du inte vill bli allvarligt sjuk i influensa ska du vaccinera dig mot influensa, och om du inte vill bli allvarligt sjuk i covid-19 ska du vaccinera dig mot covid-19. Det går jättebra att ta vaccin mot covid-19 och influensa samtidigt, i vardera arm.

Om jag inte vill vaccinera mig, men inte heller vill bli sjuk i influensa?

Om du inte vill smittas av influensa gäller de allmänna råden och restriktionerna som vi har lärt oss under pandemin; tvätta händerna, håll avstånd, undvik att träffa personer som känner av symptom, och håll dig hemma när du själv känner dig sjuk.

Hygienrutinerna nedan fungerar också bra som ett komplement för att förebygga både influensa och förkylningar.

  • Rengör ytor som vidrörs ofta: dörrhandtag, telefoner och tangentbord.
  • Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten.
  • Använd en pappersnäsduk för att täcka för munnen och näsan när du hostar eller nyser. Kasta använda pappersnäsdukar omedelbart och tvätta händerna med tvål och vatten direkt efter användning.

Så kan Kry hjälpa till

Vill du vaccinera dig mot influensan hos Kry? Boka en tid eller kom på tider för drop-in på någon av våra mottagningar runt om i Sverige.

Läs mer om influensavaccin

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.