ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Vintertider är influensatider

Senast uppdaterad:
Varje år kommer influensasäsongen som ett brev på posten. Det kalla klimatet gynnar spridningen av viruset som vanligtvis når sin topp i februari.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Går det att undvika att bli smittad? Är det nödvändigt att vaccinera sig? Vilken är bästa egenvården? När är det egentligen dags att söka vård? Vi reder ut.

Influensa är en luftvägsinfektion som orsakas av ett virus. Typiska tecken på att du har blivit smittad med influensa är om du plötsligt drabbas av frossa, snabbt stigande feber, allmän muskelvärk, huvudvärk och påtaglig sjukdomskänsla. Även torrhosta och halsont är vanliga symptom vid influensa. Kräkningar och diarré förekommer också, men är vanligare hos barn än hos vuxna.

Så smittar influensa

Viruset smittar både genom luften och vid direktkontakt, och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Du kan minska risken att bli smittad genom att

  • tvätta händerna ofta och noggrant med (flytande) tvål och vatten
  • undvika att röra vid dina ögon, din näsa och din mun
  • avstå från att vistas nära personer som du vet är sjuka.

Hög tid att vaccineras

För personer som tillhör en så kallad riskgrupp är det nu hög tid att vaccinera sig mot influensa eftersom det tar upp till två veckor att få fullt skydd av vaccinationen. De som rekommenderas att vaccinera sig är personer som riskerar att bli allvarligt sjuka.

Till riskgrupperna räknas

  • personer över 65 års ålder
  • gravida
  • vuxna och barn från 6 månaders ålder med vissa kroniska sjukdomar såsom kronisk hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Om du inte tillhör någon riskgrupp innebär influensa oftast så pass lindriga besvär att vaccination inte är nödvändigt.

Egenvård och receptfria läkemedel som lindrar

Antibiotika hjälper inte mot influensa, eftersom influensa orsakas av virus. Men det finns andra saker du kan ta till för att lindra besvären. Värk och feber kan dämpas med receptfria läkemedel som innehåller paracetamol. Vid besvärande hosta kan kall eller varm dryck verka lindrande, och dessutom ha en lenande effekt i svalget. Även glass och yoghurt kan kännas bra om du besväras av halsont. Eventuell nästäppa behandlas effektivt med näsdroppar eller spray. Lyssna på kroppen och ansträng dig inte för mycket. Du behöver vila, men det innebär inte att du behöver ligga till sängs hela tiden. Var uppe och rör på dig emellanåt, och ta gärna lite frisk luft då och då.

Då bör du söka vård

De flesta som drabbas av influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själva. Kontakta dock en läkare om du efter en veckas sjukdom fortfarande har feber eller upplever andra svåra symptom till följd av influensan. Andra tillfällen då du bör söka vård är om du inte kan äta eller dricka, har slutat kissa, eller om ditt allmäntillstånd är kraftigt nedsatt.

I vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar – med bara några minuters väntetid.

SÖK VÅRD

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-solstrålar-arm-röda-märken
Allmänt om din hälsa – 16 juni 2024

6 vanliga myter om solning

Går det att bränna sig i skuggan och kan UV-strålar tränga igenom glas? Vår läkare slår hål på några vanliga myter om solning.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.