Ont i hälsenan

Fråga: Varför gör det ont i hälsenan och under hälen när jag går? Jag kan inte komma ihåg att jag har gjort den illa och jag går i samma skor som jag brukar. Är det farligt och borde jag göra något åt problemet?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Smärta i hälsenan kan vara ett vanligt tillstånd hos dig som är fysiskt aktiv eller står mycket. Detta är oftast helt ofarligt och är inget du behöver oroa dig över. Det kan orsakas av till exempel överbelastning eller felställning. Besvären brukar gå över med hjälp av vila och avlastning. Det kan vara bra att se över vilka skor du använder om du har långvariga eller återkommande besvär med hälsenan.

Andra tänkbara förklaringar

Om du får ont i hälsenan efter promenader eller vid löpning kan det bero på hälseneinflammation, så kallad akillestendinopati. Du kan också känna stelhet som sträcker sig från hälsenan upp i vaden. I början av förloppet kan det uppkomma en inflammation runt hälsenan som en följd av ökad aktivitet eller dåliga skor. Vid långvariga besvär uppstår det däremot degenerativa skador som inte läker vilket gör att senan stelnar och förtjockas. Behandlingen består av avlastning och vila, stötdämpande skor, sjukgymnastik och smärtstillande vid behov. Om ingen av dessa åtgärder hjälper kan det behövas kirurgi.

Om du har ont under eller vid sidan om hälen kan det bero på hälsporre - så kallad plantarfasciit. Smärtan kan uppkomma i samband med promenad eller efter löpning. Det beror på degenerativa förändringar vid senfästet i hälen. Hos vissa individer bildas det en pålagring på benet i form av en sporre, därav namnet hälsporre. Det kan orsakas av användning av dåliga skor eller överbelastning av foten. Det är viktigt att avlasta och undvika de saker som triggar igång besvären. Du kan också behöva uppsöka en fysioterapeut. Där kan du få hjälp med att tejpa foten för avlastning, stretchövningar eller stötvågsbehandling. Har du kraftiga besvär kan det i vissa fall behövas kirurgi.

Hälseneruptur, bristning, kan ske akut efter ett trauma eller uppstå efter längre tids överbelastning. Rupturen kan vara total eller partiell. Vid akut ruptur kan du uppleva plötslig och kraftig smärta, ibland kan det höras en smäll i samband med skadan. Vid kronisk ruptur kan du bli öm och svullen i hälsenan eller vaden när du belastar foten. Behandling beror på vilken typ av skada du har men kan vara gipsning eller kirurgi.

Då bör du söka vård

Om du får smärta under hälen eller i hälsenan som inte går över efter egenbehandling bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig smärta i hälsenan efter trauma.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry