Kry-logo
Kry-logo

Ont bakom knäskålen

Att ha ont i knäna generellt och ont bakom knäskålen specifikt är ett vanligt förekommande besvär och något som de flesta upplevt någon gång. Läs vidare här för information om möjliga orsaker och behandlingar.

Symptom

Ont bakom knäskålen kan bero på flera olika orsaker, därför kan symptomen variera. Du kan uppleva att det exempelvis knastrar i knäet, att det smärtar inne i knäet och strålar ner i vaden, att du är stel i knäleden eller att knäet är svullet och större än vanligt. Du kanske även upplever ökad smärta nattetid, att du har svårt att vrida knäet eller inte klarar av att belasta det. Då kan det till exempel göra ont att sitta på huk, hoppa, gå i trappor eller stå längre stunder.

Orsaker

Ont bakom knäskålen kan bero på flera orsaker. Den vanligaste orsaken är en meniskskada, vilket är en skada på den stötdämpande broskdelen i knäet, som kan uppstå när knäet vrids under belastning. Den här skadan kan ske genom exempelvis en snabb vändning när du tränar. Knäledsartros är en annan orsak som kan ligga bakom smärtan, där delar av eller hela brosket mellan lederna saknas och benändarna kan komma i kontakt med varandra. Artros är något som vanligen utvecklas långsamt under flera år och visar sig vanligtvis först efter 45 års ålder.

Behandling

Om du fått ont bakom knäskålen på grund av en lättare meniskskada är vila den bästa behandlingen, då kan skadan läka ut av sig själv. Vid skadetillfället kan is läggas på knäet för att lindra smärta och svullnad. Svullnaden kan också minska genom att lägga benet i högt läge. Om det är en kraftig meniskskada kan operation behövas. Om dina smärtor beror på artros så finns idag ingen behandling som botar artrosen men flera som lindrar och ger ett gott resultat. I första hand behandlar man artros med olika typer av träning. Om inte det hjälper kan operation vara ett alternativ.

När du bör söka vård

Du bör alltid söka vård om du känner dig orolig för din hälsa och om ditt knä känns onormalt. Om din knäsmärta inte blir bättre av att vila, om du misstänker att du har artros, om du inte kan stödja på benet eller använda leden normalt så bör du söka vård.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.