Kry-logo
Ladda ned
Ont i benet

Ont i benet

Att ha ont i benet kan upplevas på olika sätt beroende på orsaken till smärtan. Ofta beror besvären inte på något allvarligt och att vila, försiktigt massera benet och vid behov använda receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Om egenvård inte hjälper och benet ändrar färg, är svullet eller om du får feber bör du uppsöka vård. På Kry kan du få rådgivning vid smärta i benet men för att ställa diagnos krävs att benet undersöks fysiskt, vilket vi på Kry i nuläget inte kan göra. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.

Symptom

Det finns många olika anledningar till att man kan få ont i benet och smärtan/värken kan te sig olika beroende på orsaken. Det kan till exempel vara en akut och plötslig smärta som dyker upp eller en molande värk som hela tiden finns där. Man kan också få en känsla av att benet har somnat eller att det känns helt utmattat. Beroende på orsaken till smärtan kan man ha ont i ena benet eller i båda. Det kan även yttra sig på olika sätt från fall till fall och om det är ett barn eller vuxen som har ont.

Orsaker

Om det är ett barn som har ont i benet kan det bero på bland annat växtvärk eller kramp i musklerna i underbenet. För vuxna är det inte ovanligt att drabbas av en infektion i benet eller mjukdelarna, inflammation i benlederna, åderbråck, åderförkalkning, kärlkramp, blodpropp och i vissa fall kan det bero på nervskador. Mer ovanliga orsaker kan vara godartade tumörer och cystor, elakartade tumörer, smärta orsakad av läkemedel eller smärta från ischiasnerven. Man kan också få smärta i benen som orsakas av olika typer av skador som till exempel muskelbristning, inflammerade senor och stressfrakturer.

Behandling

För att kunna sätta in rätt behandling krävs att orsaken till att du har ont i benet utreds. Du kan exempelvis få antiinflammatoriska läkemedel, blodförtunnande medel om det är en blodpropp och antibiotika om smärtan orsakas av en infektion. Om det är ett slag eller fall som orsakat smärtan är det ofta nödvändigt med vila och nedkylning av det drabbade området. Ibland måste området röntgas för att undersöka om något är brutet. För vissa åkommor kan sjukgymnasik behövas.

När du bör söka vård

Om du har ont i benet finns det några saker du kan prova för att lindra smärtan. Vila, håll benet högt, massera området försiktigt, använd elastisk binda. Om du har väldigt ont kan receptfria läkemedel hjälpa. Om egenvård inte hjälper och benet är rött och svullet, du får feber, benet blir svart eller blått, är kallt och blekt eller om smärtan förvärras när du anstränger dig men bättre i vila bör du uppsöka vård. Om du äter några mediciner som kan orsaka värk eller smärta bör du inte sluta med dessa utan att först ha rådfrågat din läkare.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.