Kry-logo
Ladda ned

Ont i benhinnorna

Att ha ont i benhinnorna är väldigt vanligt och uppstår i samband med träning eller ökad belastning. Har du just börjat träna löpning, eller bytt till ett jobb där du ständigt är på fötterna kan benhinnorna plötsligt börja värka.

Symptom

Du märker snabbt av om du har överansträngt dig och fått ont i benhinnorna. Ofta känns värken på insidan eller framsidan av smalbenen efter att du tränat eller gått en längre stund. Värken känns ofta molande även när du vilar. Har du fått en benhinneinflammation kommer värken att bli mer tydlig även under tiden du tränar eller går och då behöver du förändra dina vanor.

Orsaker

Överansträngning av en eller annan anledning är den vanligaste orsaken till att du får ont i benhinnorna. Det kan vara nya träningsvanor eller arbetsrutiner som gör att du belastar benen extra mycket. Utan tillräcklig dämpning i steget tar benhinnorna skada och kan bli stela och börja värka. Motion är bra för att hålla blodcirkulationen igång i benen men utan rätt stöd kan belastning bli smärtsam.

Behandling

Vila och massage är två behandlingar att ta till när du har ont i benhinnorna. Ibland kan det räcka med att du drar ned på aktiviteterna och oftast behöver du inte sluta röra på dig helt. Istället för löpning kan cykling eller vattensporter hålla dig i trim samtidigt som benen tar mindre skada. Du kan också behöva bygga upp muskulaturen i benen genom riktade träningsövningar. Tränar du löpning eller har ett arbete med mycket rörelse är det viktigt att du har rätt skor och att du rör dig på mjuka underlag.

När du bör söka vård

Om du fortsätter att ha ont i benhinnorna efter att du trappat ner på träning och aktiviteter bör du vända dig till en professionell fysioterapeut eller sjukgymnast. De kan hjälpa dig med att fastställa hur allvarlig situationen är och vad i dina rutiner som behöver ändras. Genom korrekt sjukgymnastik och övningar botas de flesta besvären i benhinnorna.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.