Ladda ned Ladda ned

Ont i hälsenan

Allmänt

Ett vanligt besvär som många människor drabbas av någon gång under sin livstid är ont i hälsenan. Det är sällan allvarligt och är ingenting du behöver oroa dig över. Läs mer om symptom och orsaker här.

Symptom

När man får ont i hälsenan börjar det ofta som en molande smärta precis bakom hälen. Vissa känner att smärtan kommer från en specifik punkt medan andra tycker att smärtan flyttar sig runt hälen och upp längst vaden. Det kan ila till av smärta när du gör hastiga rörelser eller sätter i foten väldigt hårt i golvet. Eftersom hälsenan löper hela vägen från fästet vid hälen upp till fästet i knävecket kan smärtan variera längst med hela vaden. Vanligast är att det värker och är något svullet kring hälen.

Orsaker

Det finns många olika anledningar till att man kan ha ont i hälsenan. Om du ofta bär högklackade skor riskerar hälsenan att förkortas eftersom dess hela längd inte används. Då kan det göra ont när du ska gå i låga skor igen. En annan orsak kan vara att du går mycket i platta skor som gör att du har närkontakt med marken. Sådana skor har ingen stuns i sig och kan potentiellt ge dig besvär. Du kan även få besvär med hälsenan om du tränat hårt eller felbelastat och på så vis överansträngt hälsenan.

Behandling

Om du märker att det värker i foten eller vaden och du anar att du har ont i hälsenan kan du först börja med att göra några enklare stretchövningar hemma för att se om det blir bättre. Troligtvis har din sena blivit överbelastad och behöver tas om hand. Ställ dig på tårna på ett trappsteg eller annan avsats och häv dig långsamt upp och ned. Stretchövningen ska kännas i hela vaden och kan ibland dra lite obehagligt, men det är ingen fara om du bara ser till att göra långsamma rörelser.

När du bör söka vård

Har du gått med ont i hälsenan under en längre tid och kommer ingenstans med stretchövningar och bättre skor, kan det vara dags att ta till medicinska åtgärder. Ibland kan man behöva en kur med antiinflammatorisk medicin eller att få ett träningsprogram från en sjukgymnast. Vid riktigt uttalade besvär kan ibland ett kirurgiskt ingrepp bli nödvändigt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du boka videomöte med en av våra läkare och diskutera dina besvär, få råd och recept. Däremot måste en läkare göra en fysisk undersökning av foten och hälen för att rätt diagnos ska kunna ställas. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare utan att ta betalt.