Ladda ned Ladda ned

Ont i handleden

Allmänt

Har du ont i handleden? Det är vanligt då vi använder oss våra händer så mycket varje dag. Du behöver inte vara orolig, läs mer om symptom, orsaker och behandlingar hos oss på KRY.

Symptom

Har du börjat få ont i handleden? Är det en stickande eller molande värk eller hugger det till då och då? Symptomen kan variera när det gäller denna typ av smärta eftersom det med stor sannolikhet har att göra med hur du använder och anstränger dina händer. Ofta gör det ont vid sidan av handleden där senorna löper, eller precis ovanpå handen där handleden kopplar samman med själva handen. Värk kan även uppkomma vid handloven eller vara en odefinierbar känsla i hela handen som inte går att peka ut.

Orsaker

Om du bär tungt eller håller på med detaljarbete varje dag kan det börja värka när handleden spänns. Har du ont i handleden kan det även bero på att du plötsligt har bytt sysselsättning, från att till exempel arbeta på kontor till att ägna dig åt fysiska aktiviteter. I vissa fall kan handleden börja värka om du bär väldigt hårt åtsittande kläder eller smycken som gör att blodtillförseln hämmas. Har du hållit handen i fel vinkel vid ett tungt lyft kan även det göra att det värker.

Behandling

Ett enkelt sätt att ta hand om dig själv om du har ont i handleden är att vila. Undvik att göra tunga lyft, se till att alltid ha handen i bra vinkel när du arbetar och håll gärna handen högt om du är svullen kring handleden. Det kan kännas skönt att linda ett tygstycke eller bandage runt handleden för att få extra stöd och vara säker på att handleden är fixerad i en bra position som inte gör symptomen värre. Du kan även ta en värktablett.

När du bör söka vård

Har du ihållande ont i handleden som inte går över trots att du vilar och lindar leden? Då kan du behöva uppsöka vård. Är handleden svullen och bär en svag rodnad kan det tyda på en inflammation i handleden som i sådana fall bör avhjälpas så snabbt som möjligt. Håller dessa problem i sig i flera dagar och verkar inte ge med sig kan det nämligen hända att problemet kommer att bli värre om du inte uppsöker vård. Med rätt slags vård kan du återfå full funktion i dina händer.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i handleden. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.