Kry-logo
Ladda ned
Ont i hjärtat

Ont i hjärtat

Hjärtat är en livsviktig muskel och orsaken till smärta i området kring hjärtat kan vara ofarligt men också tecken på en hjärtsjukdom. Det är viktigt att vara uppmärksam på symptom vid denna typ av smärta då det kan vara ett akut tilstånd som kräver snabb kontakt med akutsjukvården.

Symptom

Om man har ont i hjärtat och samtidigt symptom som trötthet, andfåddhet och hjärtklappning kan det vara ett tecken på en hjärtsjukdom som du måste söka akut hjälp för. Stark smärta i bröstet som strålar ut i armarna eller skulderbladen och halsen kan indikera hjärtinfarkt som också är ett mycket allvarligt tillstånd och kräver akut omhändertagande. Ibland kan smärtförnimmelsen vara svår att lokalisera och det är vanligt att vi, när vi tror att vi har ont i hjärtat, istället fått besvär med någon av musklerna i bröstkorgen.

Orsaker

Stress, ärftliga orsaker och högt blodtryck är några orsaker till att många får ont i området kring hjärtat. I värsta fall kan dessa tillstånd orsaka en hjärtinfarkt. En hjärtinfarkts utlösande orsak är ofta en förträngning i ett kärl som försämrar blodets rörelse genom kranskärlen. Hjärtsvikt är ett tillstånd när hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod till kroppen. Hjärtsvikt kan ha många orsaker t.ex. högt blodtryck, infektionssjukdomar och överkonsumtion av alkohol eller droger.

Behandling

Förebyggande insatser som livsstilsförändringar och medicinering är vanliga ordinationer vid besvär med hjärtat. Det är också viktigt att du går på regelbundna hälsokontroller om du ligger i riskzonen för att få hjärtproblem eller om du haft det tidigare i livet. Om du har ont i området kring hjärtat och får en diagnos kommer den eller de bakomliggande sjukdomar som orsakar besvären att behandlas. Hjärtats funktion kan ibland behöva stärkas genom pacemakerbehandling samt klaff eller bypass-operation. Om du har allvarlig hjärtsvikt men inga andra försvårande sjukdomar kan det i vissa fall vara aktuellt med en hjärttransplantation.

När du bör söka vård

Har du besvär i området kring hjärtat ska du ta det på allvar. Om du äter medicin för högt blodtryck eller för att du har en hjärtsjukdom ska du ta kontakt med vården direkt om du upplever att du har ont i området kring hjärtat. Om besvären inte är akuta behöver du inte uppsöka akuttmottagning men du bör ändå kontakta vården för att undersökas fysiskt. Har du däremot stark smärta som strålar ut i armarna kan det vara tecken på hjärtinfarkt som är ett allvarligt tillstånd och kräver vård på akutmottagning. Om du känner smärta i hjärttrakten och samtidigt drabbas av andnöd ska du genast uppsöka en akutmottagning eller ringa 112.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.