Kry-logo
Ont i knävecket

Ont i knävecket

Ont i knävecket upplevs ofta i samband med påfrestande aktiviteter och kan för många kännas obehagligt. Att smärtan beror på underliggande, allvarliga sjukdomar är ytterst ovanligt. Däremot kan besvären öka med tiden om du inte hittar de bakomliggande orsakerna och behandla dessa.

Symptom

Ont i knävecket uppkommer oftast i samband med fysisk aktivitet. Smärtan känns när du går eller springer och det kan kännas svårt att sträcka benet fullt ut, framförallt i uppförsbackar.

Vissa kan ha smärta och obehag även i vila och kan då beskriva en strålande känsla på baksidan av det drabbade benet.Samtidig förekommst av svullnad i varierande grad kan också finnas.Ett svullet knäveck gör inte nödvändigtvis ont, dock kan det orsaka att det är svårare att röra på sig då benet inte går att böja och sträcka som man är van vid.

Orsaker

Besvär och ont i knävecket uppkommer oftast under eller efter fysisk aktivitet och framför allt efter överansträngning. En orsak till besvär är löpning, det är därför vanligt att värk i knävecket ofta förekommer bland idrottare. Svullnad i knävecket kan också bero på en så kallad Bakercysta. Denna cysta uppkommer ofta efter överansträngning, men då i kombination med skador eller förslitningar i själva knäleden.

Behandling

Det finns behandlingar i fall du upplever långvariga besvär och har ont i knävecket. I många fall kan besvären försvinna av sig själva med tiden. Om du inte upplever någon större smärta behövs vanligtvis ingen behandling.

Vid ihållande smärta och besvär kan smärtstillande läkemedel i kombination med vila en kortare period ibland utgöra en tillräcklig behandling. Om smärtan i knävecket beror på en skadad knäled krävs i vissa fall behandling i form av ortopedisk rehabilitering och sjukgymnastik. För att undvika smärta i knävecket är det viktigt att förebygga skador genom att exempelvis stretcha och alltid använda ordentliga löparskor vid träning.

När du bör söka vård

När du återkommande upplever smärta som försvårar din träning och vardag, trots att du ägnat god tid åt skadeförebyggande åtgärder, bör du söka vård. Likaså om du har en svullnad i knävecket som inte försvinner eller orsakar dig obehag. Många gånger kan det vara bra att träffa en sjukgymnast som kan undersöka ditt knä och sammanställa ett lämpligt tränings- och strechingprogram.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Muskelbristning