Kry-logo
Ladda ned
Ont i skinkan

Ont i skinkan

Har du ont i skinkan? Förmodligen är det inget farligt och det kommer gå över av sig självt. Läs mer här på Kry för att information och råd om eventuell behandling.

Symptom

Att ha ont i skinkan drabbar alla någon gång i livet. Värken kan variera i uttryck från att vara pulserande och dov till att hugga till eller sticka. Vissa upplever att skinkan domnar, eller att det känns som att den kroppsdelen somnar. Det kan vara svårt att gå och obehagligt att sitta som vanligt om det värker i rumpan. För vissa värker det i musklerna medan andra känner att det är nerverna som störs, vilket upplevs som ett pirr som kan kännas ända upp i ryggen.

Orsaker

Om du har ont i skinkan beror det med största sannolikhet att du har suttit i en ovan eller dålig ställning under en lång period. Rumpan är en av våra mest muskeltäta kroppsdelar och arbetar hela tiden - både när vi sitter ned, står och går. Om man tillbringar lång tid på en stol som inte är ergonomiskt utformad kan det börja värka i ena eller båda skinkorna. Man kan även få problem med känselbortfall eller värk i rumpan om man har ett ryggproblem sedan tidigare.

Behandling

Om du har ont i skinkan på grund av dålig arbetsställning är den mest effektiva behandlingen att du anpassar ditt arbete till att vara mer ergonomiskt. Ta experthjälp av en arbetsterapeut för att få en stol som är särskilt anpassad efter din kropp. Om dina problem beror på ryggskador, som att exempelvis ischiasnerven har kommit i kläm, är det bästa att försöka vila kontinuerligt. Om nerverna kläms åt kan det kännas skönt att sträcka ut ryggen, se därför till att ligga ned platt med jämna mellanrum. I vissa fall kan det bli aktuellt med medicin och sjukgymnastik.

När du bör söka vård

Om du upplever att dina problem är såpass intensiva att ditt vardagliga liv påverkas ska du se till att söka hjälp. Det är vanligt att ha ont i skinkan någon gång i livet men man ska inte gå runt med det problemet länge. Om det inte räcker med att vila musklerna och sträcka ut ryggen kan det vara så att du har allvarligare problem. Då är det viktigt att ta hjälp av professionella inom vården som kan hjälpa dig med rätt diagnos och en passande behandling.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.