Ladda ned Ladda ned

Ont när man tränar

Allmänt

Att man får ont när man tränar kan bero på flera orsaker. Det kan vara träningsvärk eller att musklerna eller lederna blir överbelastade och orsakar smärtor. Så fort smärta dyker upp under träning ska man avsluta.

Symptom

Om man har ont när man tränar är vanliga symptom att en muskel smärtar när man använder den. Det upplevs ofta som en dov smärta som blir värre vid tyngre belastning. Man kan också känna sig öm och stel i musklerna eller lederna. Ibland kan musklerna också svälla upp och man kan känna sig svagare. Ofta kan symptomen pågå i flera dagar men som mest i en vecka. Om muskelfibrerna har brustit och orsakat en muskelbristning kan det också uppstå ett blåmärke på området.

Orsaker

Det kan finnas flera olika orsaker till att man har ont när man tränar. Om det handlar om träningsvärk beror det på att ovana delar av muskeln får arbeta vilket resulterar i en liten, ofarlig, inflammation för att muskeln ska byggas upp starkare. Vid muskelbristning beror orsaken på att muskeln har belastats för hårt och att en skada därför har uppstått. Smärta kan också uppstå vid högenergisporter såsom fotboll, hockey och handboll där man kan råka ut för överansträngda hälsenor eller att axeln hoppar ur led vid kollision.

Behandling

Att ha ont vid träning är ett tecken på att man inte ska belasta den muskeln mer utan istället låta den vila. Man kan också lägga på ett förband med kylning om det finns en svullnad. Detsamma gäller vid träningsvärk men där kan också processen påskyndas genom att aktivera samma muskler men med en mycket lättare belastning. Detta gör att kroppen rensar den ansamling av vätska som uppstår vid inflammationen.

När du bör söka vård

Träningsvärk som gör att man har ont när man tränar behöver man inte söka vård för utan den läker av sig själv. Om smärtan förvärras eller inte gå bort efter en vecka kan man uppsöka vård. Samma sak gäller om man misstänker att det handlar om muskelbristning. Om man får ont i leder när man tränar kan det handla om att man har fel teknik och belastar kroppen fel. Konsekvensen blir att skador kan uppstå som man behöver söka vård för.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan ge dig råd kring vad smärtan kan bero på och hur det kan behandlas. Om det bedöms att behov finns kan du också få recept eller remiss till annan vårdgivare. Läkarbesöket är genom videosamtal, direkt i mobilen.