Kry-logo
Ladda ned

Ont under hälen

Det är väldigt vanligt att ha ont under hälen. Ofta beror det på att man bär dåliga skor och har belastat foten fel. Läs mer information här för att veta vad du ska göra åt saken.

Symptom

Ont under hälen är en känsla många människor kan känna igen sig i. Ofta gör det ont i själva hälen, både på undersidan där trampdynan möter marken och runtom själva fotleden. Det kan även göra ont utåt i foten mot tårna och uppåt i benet. Värken är vanligtvis molande och kan hugga till ibland. I vissa fall känns det som att den strålar från den onda punkten, vilket kan upplevas obehagligt. Man kan ha svårt att bära vanliga skor om man har mycket ont i hälen.

Orsaker

Det finns många orsaker till att man kan ha ont under hälen och en av de vanligaste är att man har dåliga skor. Idag går många människor omkring i platta tygskor med rågummisula som inte ger något stöd åt foten. Efter att ha gått mycket på en hård yta kan det börja värka i hela foten, och inte minst i hälen. Problemet kan även bero på, att man har skadat sig under en träning eller i vardagen. Sällan beror det på autoimmuna sjukdomar, men har man reumatism kan man ha ont i foten.

Behandling

Den mest effektiva behandlingen av ont under hälen är att vila. Kroppen behöver få slappna av för att kunna återhämta sig och det gäller inte minst fötterna som har burit oss hela dagen. Andra rådet är att investera i ett par riktigt bra skor, som ger stöd för hela foten. På så sätt får din fot en bättre miljö i varje steg. Om du har ont på ett specifikt ställe kan det räcka med att avlasta just där, genom att till exempel använda särskilda inlägg eller skokuddar.

När du bör söka vård

Om du har väldigt ont under hälen trots att du har vilat, bytt skor och slutat med skadebenägen motion kan det hända att du behöver mer vård. Att ha ont vid hälen kan bero på att senfästet vid hälen är överbelastat, vilket behöver ses över av en läkare för att kunna diagnostiseras. Om du upplever att dina problem med hälen påverkar din vardag och ditt humör i sådan utsträckning att du undviker att göra saker, bör du kontakta vården för att få bukt med ditt problem.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.