
Ett nytt vårdlandskap kräver nya regler
I snart ett decennium har Kry brutit ny mark i svensk primärvård – gjort den tillgänglig, digital och bokstavligen bara ett klick bort. Krys arbete har lett till att andra vårdgivare (privata och offentliga) har ökat sin egen digitaliseringsgrad och innovation och att Sverige har blivit ett föregångsland för innovation inom primärvård. Detta är vi mycket stolta över.
Men detta har inte varit helt enkelt. Att bygga framtidens vård med gårdagens ersättningssystem är som att streama film över modem: det hackar. När regelverket skaver har vi och regionerna ibland tolkat lagar och avtal olika. Kort sagt: samma vision om bra vård för alla, men inte alltid samma karta för hur man tar sig dit.
Om vi blickar tillbaka på hur vården fungerade innan Kry, och det system som dagens ersättningsmodeller fortfarande bygger på, såg det ut så här:
Svårt att få kontakt med sin vårdcentral. Telefontid 08.00-09.00, upptaget-ton 08.01.
Ingen tillgång till vård på kvällar och helger. Urinvägsinfektion en lördag? Vänta till måndag
Långa köer, ingen flexibilitet. Ledig tid om tre veckor, ta ledigt från jobbet två timmar
Småbarnsförälder i glesbygd? 40 minuters bilresa för en receptförnyelse
Ersättningssystemet i detta traditionella system är enkelt: patienten besöker sin listade vårdcentral, där personal finns på plats dagtid under vardagar. Regionen ersätter vårdgivaren per listad patient. Det finns inga drivkrafter att öka tillgängligheten utöver det minimikrav som avtalet anger, vilket innebär att vården i praktiken är stängd när många behöver den som mest.
Vi tror på ett annat sätt att bedriva vård – där tillgång till vården inte begränsas av geografi eller kontorstider, utan där patienter kan få hjälp när behovet uppstår, oavsett var de befinner sig eller om just dennes vårdcentral har öppet. Kort sagt: vården kommer till dig, när den behövs, där du är. Det är ett mer effektivt och jämlikt system. Eftersom de traditionella avtalen inte har utrymme för detta så har varje region satt upp regler för hur ersättning sker, vilket i nuläget innebär att det finns 21 olika system.
Vi följer dessa regler även om de ofta är komplexa och förändras frekvent. Vid olika tolkningar möts vi tillsammans med regionerna för att hitta gemensamma lösningar.
Sveriges indelning i 21 regioner innebär 21 olika ersättningsmodeller, IT-system och detaljregler. För en nationell tjänst som Kry innebär det att samma läkarbesök kan registreras och ersättas på helt olika sätt beroende på var patienten bor.
Sådana skillnader gör att patienter med likartade besvär får olika förutsättningar beroende på postnummer. Vår målsättning är enkel: samma tillgängliga vård över hela landet. Därför erbjuder vi Kry som en nationell tjänst, med lika processer och öppettider oavsett bostadsort.
Det här upplägget bygger på två nationella regelverk som gäller alla offentligt finansierade vårdgivare:
Patientlagen (2014:821) – slår fast att du som patient har rätt att söka primärvård var som helst i landet, oavsett var du är listad eller var du bor.
Utomlänsersättning (ULP-modellen) – ett nationellt fastställt ersättningssystem som gör det möjligt för en vårdgivare att få ersättning när en patient söker vård över regiongränser. Region A, där vårdgivaren är registrerad, fakturerar Region B, där patienten bor, enligt en nationell taxa. Patientavgiften är densamma som hemma.
Tack vare kombinationen av det fria vårdvalet och ULP-modellen kan vårdgivare erbjuda en enhetlig digital vårdtjänst med samma processer och öppettider i hela Sverige. Det innebär att både listade och olistade patienter kan få hjälp digitalt, dygnet runt. I Krys fall kommer ersättningen för dessa besök via ULP från Region Sörmland, där vår digitala vårdcentral är registrerad. Den ersättningen går direkt till att betala löner för de läkare, sjuksköterskor, psykologer och annan personal som möter patienterna. På så sätt kan vi jämna ut obalansen mellan vårdbehov och tillgång, och samtidigt följa gällande regelverk som regionerna har satt upp.
Vissa regioner menar att vi tolkat ersättningsreglerna fel. Vi är trygga i att vi följer gällande avtal och välkomnar en öppen dialog om hur systemet kan moderniseras så att vården blir jämlik och tillgänglig i hela landet.
ULP-modellen är långt ifrån perfekt, men i dagsläget är den det enda verktyget som möjliggör nationell vård utanför kontorstid. Att ta bort den utan att erbjuda ett fungerande alternativ vore ett stort steg bakåt för svensk sjukvård.
Kortversionen:
Vad har hänt?
Regionen tycker att vissa digitala besök har ersatts på fel sätt. Vi tycker annorlunda.
Varför blir det krockar?
Sverige har 21 regioner och 21 varianter av ersättningssystem, IT-krav och lokala regler. Kry är en i grunden en nationell tjänst. Samma app, öppet dygnet runt, oavsett var du bor. När regler och teknik från 1900-talet möter modern teknologi uppstår ibland friktion.
Frågor och svar
