BARN OCH FAMILJ

Bebisbajs – Det här behöver du ha koll på

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Bebisbajsets olika faser och former kan ge dig bra ledtrådar om hur ditt barn mår. Vad är normalt? Hur ska det se ut? Hur ofta ska bebisen bajsa? Vi reder ut allt du behöver veta om bebisbajs, dess färger och former samt vad du behöver vara uppmärksam på!

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Barnbeck eller mekonium – Bebisens första bajs

Det allra första bebisbajset kallas för barnbeck eller mekonium, och brukar dyka upp på BB eller när ni kommit hem. Det viktiga att hålla koll på är att bebisen bajsar inom två dagar från att den fötts. Man brukar stanna kvar på BB tills bebisen kissat och bajsat.

Den nyföddas bajs, barnbeck, är mörkgrönt, svartgrönt eller svart. Färgen kommer från ett färgämne från gallan som samlats i tarmarna under tiden i magen. Det här spädbarnsbajset är tjockt och segt och kan vara rätt svårt att tvätta bort. Den här färgen på bajset brukar spädbarnet ge ifrån sig i några dagar för att sedan övergå till grönt, gröngult eller grönbrunt. Vissa barn, inte alla, bajsar ett brunt eller brunsvart bajs däremellan.

Bebisbajs vid amning

Ungefär en vecka efter att bebisen fötts, när tarmarna kommit igång, övergår bajset till ett gult eller gulgrönt bajs om din bebis får bröstmjölk. Konsistensen är krämig och ofta kornig. Det har en lite syrligare lukt. En del jämför amningsbajset med grovkornig senap eller keso. Det är fullt normalt och ett bevis på att bebisens mage mår bra. Just bröstmjölk har en milt laxerande effekt och därför brukar ammande bebisar inte få förstoppning.

Bebisbajs vid bröstmjölksersättning

Bebisar som får bröstmjölksersättning får oftare brunt och fastare bajs, det här bajset luktar lite mer. Bebisar som får bröstmjölksersättning kan ibland få förstoppning eller trög avföring. Det brukar gå över efter ett par veckor när magen vänjer sig. Det är helt normalt med gaser och trögare mage, du kan underlätta för bebisen genom att massera magen och genom att hålla bebisen upprätt under och efter matning för att raparna ska leta sig ut.

Hur ofta bajsar bebisar?

Det skiljer sig enormt från bebis till bebis hur ofta de bajsar. Första månaden brukar det nyfödda barnet bajsa vid varje måltid, oftast väldigt löst. Ju oftare de bajsar, desto lösare brukar konsistensen vara. Ju mer sällan så minskar vätskan i bajset och gör det tjockare, lite likt salva i konsistensen.

Ungefär från några veckors ålder upp till en månad bajsar de flesta bebisarna mer sällan, vanligtvis bajsar de ett par gånger om dagen. En del bebisar bajsar väldigt sällan, kanske bara en gång i veckan, det är också helt normalt så länge de äter som de ska och mår bra.

Bebisar som får bröstmjölksersättning bajsar oftast några gånger per dag, men även här kan det dröja några dagar mellan bajsblöjorna. Återigen är det helt normalt så länge bebisen mår bra och äter som den ska. Verkar bebisen ha problem med trögt bajs så kan det vara värt att se över att byta ersättning. Kontakta BVC för stöd och råd om bebisens mage.

Hur ska bebisbajs inte se ut?

Bebisbajs kan ha flera olika färger utan att det är någon fara.

Om bebisbajset är vitt eller ljusgrått ska du söka vård. Det kan innebära att gallan, som färgar bajset, inte når tarmen vilket kan vara ett symptom på lever- eller gallvägsproblem.

Svart bebisbajs (efter det första bajset, mekonium) – Väldigt mörkt eller svart bajs kan vara en indikator på att det är blod och vara ett symptom på problem i tarmen. Det bör undersökas av vårdpersonal, kontakta vårdcentralsjour eller närakut.

Blod i bebisbajset – Det är vanligt att det finns någon blodstrimma med i bajset och är vanligtvis helt ofarligt. Det kan bero på att ett blodkärl har spruckit. Det hör oftast ihop med att barnet är lite trögare i magen. Är det blod flera dagar i rad bör du däremot kontakta BVC.

Är det blod i bajset tillsammans med andra symptom ska du ta med barnet till vårdcentralen eller en akutmottagning:

  • Trött och slö – om bebis inte verkar bry sig om sin omgivning
  • Bara blod och slem i blöjan och inget bajs
  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber

Diarré hos bebisar

När bebisar är små har de normalt löst bajs. Hur vet man då om de har diarré? Är det mer bajs i blöjan och mer vattnigt är det ett symptom. Det behöver inte vara något att oroa sig för. Om bebisen däremot blir slö, inte kissar eller slutar äta behöver du söka vård. Den bästa signalen till att bebis inte mår bra är deras allmäntillstånd. Är allmäntillståndet opåverkat är det oftast ingen fara. Lita på din magkänsla.

Tänk på att diarré lätt kan orsaka vätskebrist, ge ditt barn bröstmjölk eller ersättning oftare i mindre mängder. Du kan också ge vätskeersättning för att undvika vätskebrist. Är barnet över 4 månader kan du ge lite vatten också.

Förstoppning hos bebisar

Förstoppning är mer ovanligt för bebisar som ammas. Ett tecken på förstoppning är att bajset är torrare och ofta i form av små kulor. Bebisen har svårare att bajsa, har ont i magen och äter eller kissar inte som vanligt. Förstoppning är vanligt hos små barn och går oftast över inom ett par dagar. Prova ge bröstmjölk eller ersättning oftare i mindre mängder. Du kan också prova att massera bebisens mage och cykla med benen försiktigt. Är bebisen fortsatt förstoppad ska du kontakta BVC.

Hur kan Kry hjälpa till?

Tänk på att alla barn är olika, även deras bajsrutiner och bajsets färger. Känner du dig orolig eller behöver stöd och råd är du alltid välkommen att kontakta någon av våra barnavårdscentraler BVC.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Man med bebis som har ett videosamtal
Barn och familj – 7 maj 2025

Bebis som skriker – Att trösta ett gråtande barn

Att trösta ett gråtande barn kommer med mycket känslor, det kan vara väldigt stressande för en förälder. Även om gråten kan vara hjärtskärande så är det en bra sak, bebisen försöker kommunicera vad den behöver.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.