BARN OCH FAMILJ

Kräkningar, hicka och att rapa bebisar

Senast uppdaterad:
Att bebisar under upp till ett års ålder kräks, hickar och rapar i samband med matning är fullkomligt normalt och sällan något att oroa sig för. Däremot finns det saker vi kan göra för att hjälpa de små för att undvika obehag så gott det går.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Spädbarn är inte färdigutvecklade när de föds och det tar tid för kroppen att vänja sig vid ett liv utanför magen och börja få mat via munnen.

Kräkningar hos bebisar

Det är mer vanligt än ovanligt att bebisar kräks lite när de ammas eller flaskmatas. Det är inte skadligt. Den vanligaste anledningen är för att de ätit mer än vad magen och tarmarna klarar av att bearbeta, så kallat överskottskräkning. Då spyr bebisen upp överskottet av mat direkt efter måltiden, ofta i samband med att bebisen rapar. Detta försvinner mer och mer ju äldre barnet blir och har oftast försvunnit innan barnet fyllt ett år.

Det kan också bero på att magmunnen inte är helt färdigutvecklad när bebisen föds, det vill säga, den sluter inte helt tätt och maten rinner lätt upp i matstrupen igen. En till anledning till att bebisen spyr kan också vara för att barnet äter glupskt och sväljer mycket luft. Det kan avhjälpas genom att rapa bebisen under och efter matningen. De här kräkningarna är helt normala och påverkar inte bebisens välmående, viktuppgång eller hur bebisen växer.

Tips för att underlätta vid kräkningar:

  • Rapa bebisen både under och efter matning
  • Amma/mata bebisen i en mer upprätt position
  • Amma/mata bebisen i mindre mängder men oftare
  • Låt bebisen vila upprätt en stund efter matning, smek gärna längs ryggen för att hjälpa bebisen att slappna av så kommer oftast rapen av sig själv

Känner du dig orolig kan du alltid kontakta BVC för rådgivning eller om du har andra frågor. När det gäller kräkningar hos barn ska du alltid kontakta BVC om barnet kräks flera gånger och något/några av nedanstående stämmer: 

  • Bebisen verkar vara missnöjd eller får ont när den kräks
  • Bebisen verkar gå ner i vikt
  • Bebisen kaskadkräks vilket kan bero på en förträngning av den nedre magmunnen
  • Bebisen kräks i samband med att den börjat med bröstmjölksersättning, tillskottsnäring, gröt eller välling

Hicka hos bebisar

Hicka är också vanligt hos bebisar, de kan börja hicka redan när de ligger i magen. Hickan brukar komma i samband med att de äter och beror mest sannolikt på att den stora andningsmuskeln i bröstkorgen dras samman när mat passerar genom matstrupen. Det är helt ofarligt och barnet brukar inte påverkas av det. Hickan brukar gå över av sig självt när barnet blir äldre.

Tips om bebisen får hicka:

  • Prova amma eller flaskmata lite.
  • Är barnet lite äldre, erbjud lite vatten ur mugg eller glas.

Rapningar hos bebisar

När bebisar äter, vare sig det är amning eller med flaska, sväljer de luft. Luft i magen kan göra ont och bebisen visar det ofta tydligt med missnöje i form av gråt och genom att spänna sig. Det kan vara väldigt obehagligt. Det är olika hur mycket bebisar rapar, vissa behöver rapa flera gånger under matning, vissa sväljer inte lika mycket luft och rapar mer sällan och vissa vill inte rapa alls.

För att undvika att bebisen får i sig för mycket luft finns det flera saker man kan göra:

  • Prova mata i en mer upprätt position eller genom att låta bebisen ligga mage mot mage.
  • Matas bebisen med flaska, prova en flaska med luftventil för att förhindra större mängder för snabbt.
  • Pausa under matningen och försök rapa bebisen, försök även rapa efter matningen.

Tips – Så här rapar du ditt barn:

Oftast räcker det med att lyfta upp barnet och hålla barnet upprätt med huvudet mot skuldran eller axeln och så kommer rapen naturligt efter en liten stund, tänk på att barnen kräks ibland i samband med att det rapar så en liten handduk på axeln är ett gott tips.

Funkar inte det kan du prova att:

  1. Hålla barnet i upprätt position och samtidigt smeka barnet längs ryggen och buffa på rumpan, på så vis hjälper du barnet att slappna av vilket hjälper många bebisar att rapa.
  2. Prova lägg barnet på mage, antingen på en filt eller på dig själv.
  3. Bär på barnet i upprätt position vilandes mot ditt bröst eller mot din skuldra och gunga försiktigt.
  4. Sätt bebisen i ditt knä och luta barnet framåt och smek längs ryggen, tänk på att hela tiden stötta deras huvud och nacke.

Hur kan Kry hjälpa till?

Tänk på att alla bebisar är olika, jämför inte ditt barn med andra. Känner du dig orolig, har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta någon av våra BVC-mottagningar.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 27 maj 2025

Första besöket hos barnmorskan

Att se det där plusset på stickan som säger att du är gravid kan vara överväldigande, nervöst och spännande. Det kan kännas både pirrigt och overkligt. Nästa steg är att kontakta din barnmorskemottagning (BMM) för ett inskrivningsbesök

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.