BARN OCH FAMILJ

När familjen inte funkar ‒ det här kan du som ung göra

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Martin Forster, legitimerad psykolog
För många barn och ungdomar är skolan en fristad och ett viktigt sammanhang om hemmet inte är den trygga plats det borde vara. Stängda skolor och isolation innebär att värdefulla rutiner går förlorade, vilket riskerar att slå hårt mot de som redan kämpar.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Under tider då såväl enskilda individer som hela samhället är under extrem påfrestning, riskerar familjer som redan är sårbara att bli särskilt påverkade. När de vuxna i en familj inte klarar av att ta det ansvar som krävs för att upprätthålla en säker och stabil tillvaro, innebär stängda skolor att barnens, kanske enda, trygga sammanhang försvunnit. Risken för konflikter och bråk ökar dessutom när mer tid spenderas tillsammans i hemmet. Finns det psykisk ohälsa, missbruk eller våld med i bilden så är situationen än mer ohållbar.

Till dig som är 18 år eller yngre

Att leva i en familj som inte riktigt fungerar för att en förälder eller annan vårdnadshavare mår dåligt, påverkar ditt liv på flera sätt. När skolorna håller stängt och fritidsaktiviteter ställs in, kan det bli extra jobbigt eftersom det innebär mer tid spenderad i hemmet.

Tar du på dig ansvar som inte borde ligga på dig?

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra när en förälder mår dåligt och inte klarar av att ta vuxenansvar. Kanske känner du att det ligger på dig att få hen att må bra. Men det är inte ett barns uppgift att ta hand om vare sig en förälder eller syskon. Inte heller är det ditt ansvar att handla, laga mat och ta hand om hemmet för att de vuxna i familjen inte gör det.

Det är inte ditt fel

Människor som mår dåligt kan ibland bete sig på sätt som inte är okej. Kanske får du höra att du är slarvig eller jobbig, och att det är på grund av dig som familjen inte fungerar som den borde. Men det är aldrig ditt fel att en förälder, eller någon annan för den delen, har det svårt.

Du har rätt – och förtjänar – att ha det bra

Det är viktigt att du tänker på, och tar hand om dig själv. Du har rätt att må bra, även om någon annan mår dåligt. Du kan visa omtanke för andra, men inte på bekostnad av ditt eget välbefinnande. Säg nej till sådant som du inte vill vara en del av, och gör sådant som får dig att må bra.

Det här kan du göra

Här är lite vägledning till dig som har det svårt just nu:

  • Berätta för någon vuxen som du har förtroende för om hur du har det, exempelvis en släkting, en granne, en kompis förälder eller en lärare.
  • Gör något för din egen skull varje dag, något som du själv tycker är roligt eller avkopplande.
  • Ta kontakt med kompisar och andra personer som du tycker om.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Har du en förälder eller annan vårdnadshavare som missbrukar, mår psykiskt dåligt eller är våldsam, så kan ökad isolering innebära att du upplever en större utsatthet än vanligt.

Du har, liksom alla barn, rätt att känna dig trygg hemma. För att få hjälp och stöd kan du kontakta någon av följande:

  • På en ungdomsmottagning kan du få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
  • Tjejjouren är en ideell förening som jobbar med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som definierar sig som tjej kan kontakta Tjejjouren.
  • Killfrågor är en anonym stödchatt för personer i åldrarna 10 till 20 år som definierar sig som kille.
  • Elevhälsan på din skola finns till för att hjälpa dig om du mår dåligt eller vill ha någon att prata med, även när undervisningen sker på distans.
  • BRIS har en stödchatt för dig som är under 18 år och känner att du behöver prata med någon. Hit går också att ringa eller mejla.
  • Maskrosbarn finns för dig med föräldrar som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.
  • Socialtjänsten i din kommun kan ge dig stöd och hjälp om du inte har det bra hemma, är otrygg eller känner att det inte finns någon vuxen som tar hand om dig.
  • Ring 112 om du upplever att du är i fara och det är bråttom.

Psykologstöd via video i mobilen

Du som är 16 år eller äldre kan kontakta KRY för råd och stöd. Hos oss får du prata med en legitimerad psykolog redan samma dag som du söker hjälp.

Boka möte med psykolog

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.