ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Varför får jag gaser i magen?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Gaser i magen är naturligt och ofta helt ofarligt. Hur stort problemet upplevs är individuellt och förklaringarna till det kan vara många – alltifrån gener till vad du äter. Här listar vi några goda råd för en gladare mage.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Orsaker till gaser i magen

Det är oundvikligt och helt normalt att ha gaser i magen. Under matsmältningsprocessen jäser våra tarmbakterier den mat som finns i magen och en fermenteringsprocess startar. I den processen skapas gaser som sedan trycks ut av tarmen och blir till gas, eller pruttar. Om du känner att magen är uppblåst eller uppsvälld eller om du har väldigt mycket gaser kan det vara tecken på ett underliggande problem. Prata med en läkare som kan hjälpa dig att utreda dina symptom.

Varför har jag för mycket gaser?

Att ha gaser i magen är normalt och ofta helt ofarligt – men har du stora problem finns det några saker du kan göra för att minska oönskade utsläpp. Här är några vanliga orsaker:

Du äter eller dricker för fort
Om du äter eller dricker för fort sväljer vi luft som sedan släpps ut genom att vi rapar eller fiser. Att svälja luft kan också orsakas av tuggummi, rökning, snuva eller en tandprotes som inte passar ordentligt.

Du äter mat som triggar gaser
Kål, blomkål, brysselkål, broccoli, torkad frukt och bönor är exempel på mat som triggar gasbildningen. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis svårsmälta fibrer och sockerarter.

Du får i dig sötningsmedel
Xylitol och sorbitol är två vanliga sötningsmedel som finns i lightläsk, tuggummi, godis, kakor och kex. De kan orsaka gaser eftersom vi människor saknar de enzymer som krävs för att smälta dem.

Du får i dig fruktos
Frukotos finns naturligt i frukt, bär och grönsaker, men det finns också i de flesta juicer, sylt, marmelad, yoghurt och godis. Besvär med gaser kan bero på att kroppen har svårt att ta upp fruktsocker och vi kan inte smälta för mycket fruktsocker på en gång.

Dina tarmbakterier
Tarmbakterierna spelar en viktig roll i matsmältningen. Det finns flera hundra olika bakterier i tjocktarmen och alla människor har unika uppsättningar. När bakterierna i tarmen äter maten i magen produceras gaser och dessa kan leda till att du känner dig uppblåst.

5 råd som kan minska gaser

  • Skriv matdagbok – detta gör att du enklare kan identifiera vilka livsmedel som orsakar gaser och hjälper dig att undvika dem.
  • Ät långsamt – och tugga maten ordentligt. Detta ger amylasen i saliven mer tid att börja bryta ned kolhydrater vilket kan hjälpa till att förhindra gasbildning.
  • Drick mycket vatten – det minskar risken för förstoppning och håller systemet i rörelse.
  • Drick mindre kaffe – vissa kan få orolig mage av för mycket kaffe, så drick med måtta.
  • Rör på dig – studier har visat att lätt träning, till exempel promenader eller cykelturer, kan lugna magen.

Olika sjukdomstillstånd kan orsaka gaser

Om du har en känslig mage eller är intolerant mot vissa typer av livsmedel kan det bidra till en ökad mängd gaser i magen. Här nämner vi några:

Irritable Bowel Syndrome (IBS)
IBS drabbar ungefär 1 av 5 personer och kan uppstå när mat passerar genom tarmen för snabbt eller för långsamt. Man kan också ha känsliga nerver i tarmen, inte tåla vissa typer av livsmedel eller vara stressad. IBS kan orsaka magkramper, magsmärta, svullen mage, diarré eller förstoppning. Dessa symptom kommer och går och kan pågå i dagar, veckor eller månader. Prata med din läkare som kan föreslå en behandling som passar dig.

Laktosintolerans
Laktosintolerans uppstår när vi inte tillverkar tillräckligt med laktas, det enzym som behövs för att bryta ned och smälta mjölksocker. Varningstecken är mycket gaser, diarré, uppblåsthet, magont eller illamående efter att ha ätit mejeriprodukter som innehåller laktos – bland annat mjölk och ost. Prata med din läkare om du misstänker att du är laktosintolerant.

Glutenintolerans
Glutenintolerans, eller celiaki, uppstår när ditt immunsystem reagerar på gluten som finns i många livsmedel. Det kan orsaka symptom som gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré, viktminskning och hudproblem. Det drabbar cirka 1 av 100 personer och är ofta ärftligt. En läkare kan diagnostisera celiaki med ett blodprov.

Prata alltid med en läkare om besvären begränsar dig i vardagen trots förändrad kost. Har du symptom som smärta, diarré, blodig avföring, ofrivillig viktnedgång eller minskad aptit ska du också vända dig till vården.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du har problem med gaser i magen. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på symptomen och det som framkommer under vårdmötet. Ni kan därefter bli remitterade till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.