PSYKISK HÄLSA

Psykologin bakom lyckade nyårslöften

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Ulrika Hiscoke, Kvalitetsansvarig psykolog
Nyårslöften – trivialt trams eller underskattad kraft? Vi har frågat vår psykolog Ulrika Hiscoke om psykologin bakom nyårslöften.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Oavsett vad du tycker om nyårslöften, så verkar de kunna öka chanserna att få till den där hägrande förändringen. Ny svensk forskning visar att fler än hälften av de svenskar som väljer att avge ett nyårslöfte faktiskt lyckas hålla det – i ett helt år. Med andra ord: Kanske är det värt ett försök?

– Ett nytt år är ett konkret avstamp, och vetskapen om att det är fler som avlägger löften samtidigt kan ge en förstärkande kraft, berättar Ulrika Hiscoke, kvalitetsansvarig psykolog på Kry.

Om du brukar ha svårt för nyårslöften är du långt ifrån ensam. Statistiken visar att endast 12-18% av svenskarna avger ett nyårslöfte. 55% av dem håller löftet hela det nya året, och många fler under en del av året. Så det verkar vara något med just ett nyårslöfte, om det väl ges, som ökar våra chanser att gå i mål med förändring.

4 tips för att öka sannolikheten att lyckas med dina nyårslöften

1. Välj rätt målsättning
Den kanske mest avgörande faktorn för att lyckas hålla ditt nyårslöfte är din målsättning. Det blir ofta stor skillnad i resultatet beroende på om du sätter upp mål som handlar om att börja göra något annorlunda eller göra mer av något som du redan gör - istället för att sätta upp mål i termer av att sluta med eller dra ned på något. Det kan alltså vara bättre att sätta upp mål i termerna ”börja tugga tuggummi när du känner dig röksugen”, istället för ”sluta röka”.

2. Reflektera över motivationen
En annan viktig faktor är den inre motivationen. Beteendeförändringar som har sin grund i yttre påtryckningar från andra har lägre sannolikhet att bli långvariga. Dessutom bör ditt nyårslöfte utgå från dina egna idéer om vad som är viktigt och värdefullt i livet för dig – på lång sikt.

3. Tänk långsiktigt
Försök att inte se så svart eller vitt på hur du lyckas med ditt nyårslöfte. Se det hela snarare som en strävan efter att lyckas på lång sikt, och vet med dig redan från början att resan troligtvis kommer att innebära tillfälliga bakslag. Så var förlåtande mot dig själv – ett tillfälligt bakslag är inte detsamma som ett misslyckande. Kanske kan du till och med lära dig något om dig själv av snedsteget.

4. Sätt upp delmål
En god idé är en deadline för när ditt löfte ska vara infriat, och uppsatta delmål längs vägen kan underlätta. Sätt upp fyra–sex delmål under de kommande 12 månaderna, och ge dig själv en belöning för varje delmål som du uppnår. Det blir som ett kvitto på att du är på rätt väg, och kan vara till hjälp när motivationen avtar. Delmålen sänker dessutom tröskeln vilket gör det lättare att komma igång.

Så kan Kry hjälpa till

Med Kry får hela familjen smidig, god och nära vård. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig i appen dygnet runt, och på våra vårdcentraler runt om i landet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Psykisk hälsa – 6 nov. 2023

Tecken på psykisk misshandel i en relation

En misshandel syns inte alltid på utsidan – men psykisk misshandel är minst lika farlig för din hälsa. Här listar vi några vanliga tecken och hur söker hjälp.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.