Ont i svanskotan

Fråga: Varför har jag ont i svanskotan? Det gör främst ont i svanskotan när jag sitter, då värker det enormt. Vad kan jag göra?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Svanskotan är den nedersta delen av ryggraden och består av fyra till fem kotor som växer ihop i vuxen ålder. Ibland kan du få ont i svanskotan utan någon särskild anledning. Men en vanlig orsak till smärta i svanskotan kan vara stukning eller fraktur som uppstår efter exempelvis ett fall bakåt. Det kan också orsakas av vaginal förlossning. Andra anledningar till värk i svanskotan kan vara långvarigt sittande på hårt underlag eller kramper i bäckenmuskulaturen.

Symptomen kan vara en brännande smärta speciellt när du sitter eller när du ska ändra ställning. Svanskotan kan också göra ont när du trycker på området runtomkring, vid samlag eller i samband med tarmtömning.

Oavsett skada brukar värken oftast gå över spontant. Du kan lindra dina symptom med hjälp av massage, fysioterapi eller genom att använda en mjuk sittkudde. Ibland behövs det smärtlindring i form av paracetamol eller anti-inflammatoriska preparat. Har du kraftiga smärtor kan du behöva behandling med kortisoninjektioner. Det är väldigt sällsynt med kirurgiska ingrepp.

Andra tänkbara förklaringar

Om du har ont i svanskotan under graviditet kan det bero på foglossning. Du kan uppleva en kraftig huggande eller molande smärta när du till exempel sitter ned eller går i trappor. Andra tecken kan vara låsningar i benen. Besvären kan lindras med övningar som stärker ryggens och bukens muskler.

Pilonidalcysta kan leda till att du får en öm svanskota. Det kan bero på att körtlar i huden mellan skinkorna blockeras av exempelvis inåtväxande hårstrån. Det bildas en inflammation i området vid svanskotan som orsakar svullnad, rodnad och smärta. Exempel på egenvård är daglig rengöring samt att avlägsna inåtväxande hårstrån.

Om du har ont vid svanskotan tillsammans med andra symptom såsom viktnedgång, feber, ändrade avförings- eller miktionsvanor kan det bero på allvarligare sjukdom.

Då bör du söka vård

Om du får smärta i svanskotan som inte blir bättre efter egenbehandling bör du söka vård. Sök också vård om du har smärta tillsammans med andra symptom såsom feber eller viktnedgång.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry