Ladda ned Ladda ned

Ont i höften

Allmänt

Ont i höften är något som kan bero på en rad olika saker, om det är något återkommande eller långvarigt bör det dock kollas upp. Läs mer om symptom, orsaker och tips på vad du kan göra åt ditt besvär.

Symptom

Om du har ont i höften kan det te sig på väldigt många olika sätt, beroende på var felet sitter. Du kan känna att smärtan strålar ned från höften i framsidan av låret, eller att smärtan strålar ned i baksidan av låret. Ibland kan ont i höften märkas först när du sitter eller ligger ner på ett visst sätt. Om du går kan det ibland göra ont både vid uppstart av och under din gångtur. Beroende på var det gör ont, och vad du gör när det gör ont, kan detta vara symptom på olika saker.

Orsaker

Det vanligaste orsakerna till att man får ont i höften brukar handla om hur du sitter vid arbete, att du har fått en smäll på höften eller att du ligger på en för mjuk eller för hård säng. Smärta i höften blir vanligare med åldern, då kan smärtan bero på artros. Om man sportar och tränar väldigt mycket kan man överbelasta höften och därmed få en stressfaktur i höften. Ökad träning kan även leda till en bristning i höftböjningsmusklen som är kopplad mellan höften och låret.

Behandling

Höftproblem är något du absolut bör ta tag i om de dyker upp. Innan man påbörjar en behandling är det viktigt att veta vilka som är de bakomliggande orsakerna är till att du har ont i höften. En av det vanligaste åtgärderna är att man byter arbetsställning på jobbet, till exemplet börjar stå upp mer om man annars sitter ofta. Det har även visat att byte av sängmadrass kan få höften att kännas bättre. Tränar man mycket är det viktigt att ta det lugnt om höften gör ont.

När du bör söka vård

Om smärtan uppkommit efter att du fått en smäll mot den och smärtan inte försvinner är det viktigt att höften undersöks för att utesluta en fraktur. Har du haft ont en längre period eller har stora besvär med att gå eller sitta och inget av ovanstående självhjälp minska besvären, är det viktigt att kontakta läkare. För att komma till bukt med ett långvarigt problem behöver du tillsammans med utbildad personal komma fram till orsakerna.

Så kan KRY hjälpa till

Ont i höften är rätt vanligt och kan i vissa fall bero på något allvarligt. På KRY kan du boka videomöte med en av våra läkare och diskutera dina besvär. Dock måste höften alltid undersökas fysiskt för att rätt diagnos ska kunna fastställas. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare.